Yazılı Fetva

11 yaşındaki kardeşimin miras payı hakkında...

8658
29.06.2016

Hocam, rahmetli dedemin bıraktığı bir iş hanının rahmetli babama kalan kısmından her ay bize bir miktar kira geliyor. Bu her ay gelen kiranın şuan 11 yaşında olan küçük kardeşime düşen payını son birkaç senedir ayırıyoruz.
-Benim sorum şu: 11 yaşındaki kardeşimin biriken parasının zekâtını veriyoruz (nisabı baya bir geçti), ve zekâtı onun kendi parasından alıp veriyoruz. Zekâtı verince para az da olsa azalıyor, günahı var mıdır? Yani yetim malının zekâtı kesinlikle verilmelidir değil mi?
- Bir de hocam bazen bizim elimizde para kalmayınca, geri koymak şartıyla küçük kardeşimin parasından alıyoruz (evin ihtiyaçları, faturalar ya da başka bir şey için). Bazen geri koyamadıklarımız da oluyor. Böyle yapınca Nisa suresi 2.ayetinde anlatıldığı gibi günahkârlardan mı olmuş oluyoruz?

Kardeşiniz buluğ çağına gelinceye kadar yani on beş yaşını tamamlayıncaya kadar malından zekât vermeniz gerekmez. Hanefi mezhebine göre amel edenler için hüküm böyledir. Şu ana kadar verdikleriniz de diğer mezheplere göre doğru olandı, onda da bir sakınca yoktur, azalma oldu diye kabul etmeyin.
Kardeşinizin malını korumanız gerekir. Emanet olarak aldığınızı da kesinlikle yerine koyun. Bu almaları da o mala ait bir deftere kaydedin ki ileride hak ihlaline sebep olmayasınız.

Nureddin Yıldız