Yazılı Fetva

3. Sezaryenden Sonra Kordon Bağlatılabilir mi?

25954
22.10.2014

Hocam kordon bağlatmanın günah olduğunu biliyorum. Benim 10 yaşında ve 3 yaşında iki oğlum var. 3. çocuğumuzu Allah verirse düşünüyoruz. Ben iltihaplı romatizma hastasıyım. Çok şükür hastalığımın seyri şimdilik iyi gidiyor. 2. çocuğumu hastalığımın durgun olduğu zaman ve doktorların izin verdiği zamana denk getirdik. İki doğumum da mecburen sezaryen oldu. Arada bir de kürtajım oldu. Çünkü hastalığımın aktif dönemiydi ve kanser ilacı denilen bir ilaç kullanmaktaydım. Beni hemen, 5 haftalıkken tıbbi kürtaj yaptılar. Sezaryan olduğu için zaten üç çocuktan sonrasını önermiyorlar. Şimdi gerçi dört çocuk da olabilir diyen doktorlar var. Bir de hastalığım da var. Acaba 3. doğumumu yaparsam, doğumda kordonumu bağlatsam bana da günah olur mu?

Selamünaleyküm. Sorunuzu istişare ettiğimiz doktorun beyanını aşağıda size de aktarıyorum. Bizim kanaatimize göre bağlatma yerine başka yöntemler uygulamanızdır. Geçmiş olsun.
Doktorun tespitleri de şu şekildedir:
1-) Üç sezaryenden fazla olmaz, kesin kural değildir. 4. ya da 5. sezaryeni yaptığımız bir çok hasta var diyorlar. Sadece her yapılan sezaryende ameliyata bağlı risklerin yüzdesi yükseliyor
2-) Kordon bağlatma tıp ilminde de (Özellikle hastanın psikolojisi düşünüldüğünde) makbul bir doğum kontrol metodu olarak kabul edilmiyor. Kordon bağlatmanın sağladığı korunma ( ki bu hastamız, hastalığı nedeniyle korunma talebinde haksız değil ) %99 küsur iken ilaç ve/veya kondom (prezervatif) kullanmanın sağladığı korunma da buna yakın. O yüzden kordon bağlatmayı tavsiye etmek çok mümkün değil.

Nureddin Yıldız