Bir Fetva

Anne Babaya itaatte sınır nedir?

2955
28.03.2017

303) Anne Babaya İtaatte Sınır Nedir?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Allah'ın hakkından sonra en büyük hakkın anne baba hakkı olduğunu biliyoruz. Müslümanlık budur, dinimiz böyledir, Kur'an'ımız böyle emrediyor. Ancak, Allah'ın hakkından sonra gelen bu hak; sınırsız bir emir ve sınırsız bir itaat de değildir.
Birincisi; anne baba Allah’a isyan olacak bir şey emrediyorsa ona itaat etmeyiz. İkincisi de anne babanın itaatini istediği şeyde kendi menfaati olacak, çocuğunun bir zararı olmayacak. Bu durumda evlat itaat etmek zorundadır. Hayır; anne babanın bu işte bir menfaati yok yani sağlığına faydası yok, ekonomik bir gelir elde etmeyecek, çocuğuna zararı var bu dediği şeyin, burada da itaat yoktur. Çünkü itaat, ma’ruf olan yani doğal ve normal olan şeylerdedir. Gelişi güzel itaat olmaz. Evlat kendisine ağırlıklı bir zarar vermiyor, anne babaya da faydası olacaksa bu emirlere itaat edecek. Fakat tersinde anne babanın aslında bir yararı yok, sadece komşulara fors atacak ve evlat bu işten zarar edecek. Mesela; "Şuradaki arsanı sat." Niye satacak? “Sözünü geçirdi çocuğuna.” bunu ispat etmek için. Psikolojik bir sorun bu aslında. Burada itaat edilmesi gerekmiyor.
Demek ki Allah'a isyan hariç itaatte ölçü şu; anne babanın zorunlu bir ihtiyacı giderilmiş olacak, evlat bundan büyük bir zarar görmeyecek.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız