Bir Fetva

Koca, Eşinin Misafirlerine Sınırlama Getirebilir mi?

19671
06.05.2018

377) Koca, Eşinin Misafirlerine Sınırlama Getirebilir mi?

Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
Buhari ve Müslim’de rivayet edilen bir hadis-i şerifte Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz kadınların hakkından, hukukundan, görevlerinden söz ederken
“ولا في بيته الا باذنه” “Kocasının izni olmadan eve ziyaretçiye izin vermez.” buyuruyor. Bundan anlaşılıyor ki; erkeğin, kadın adına gelecek ziyaretçileri sınırlama hakkı söz konusudur. Yani erkek “Bu evde filancalar seni ziyarete gelebilir, filancaların seni ziyarete gelmesine izin vermiyorum.” diyebilir.
Kadınlar bunu şöyle uygulanmalıdırlar: Eğer eşi kim geliyorsa gelsin buna izin veriyor, böyle bir şeyi problem yapmıyorsa bir sıkıntı yok. İsteyen ziyaretçi gelip onu ziyaret eder. Akrabaları veya başka arkadaşları gelebilir. Hayır. Mesela; eşi “Filanca filancaları bu evde görmek istemiyorum. Filancalar bu eve gelmeyecek.” Ya da “Hiç kimse bu eve gelmeyecek.” diyerek bir ziyaretçi listesi koyduysa kadın o listeye uyacak. Tamamını yasakladıysa o izin vermedikçe eve misafir kabul etmeyecek. Kadının, kocasının bu emrine itaat etmesi; Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin hadis-i şerifinden açıkça anlaşılıyor ki zorunludur. Âlimlerimiz, “Sadece kadının annesine ve babasına yasak getirse bile erkeğin yani kocasının bu yasağın hükmü yoktur.” şeklinde kayıtları vardır. Özellikle kocası “Anneni de istemiyorum, babanı da istemiyorum.” dediğinde bilirkişi tarafından “Evet, kaynana bu eve geldiğinde evi altını üstüne getiriyor, fitne fesat çıkartıyor.” diye dışarıdan da bilinen bir fesatçılıkları varsa kadının anne ve babasının, onlar için de bu kural geçerlidir. Çünkü aile yuvasının, aile ciddiyetinin devam etmesi; anne babanın ziyaret etmesinden önemli tutulmuştur. Bunun dışında erkeğin yasak listesi dinen muteberdir.

Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.

Nureddin Yıldız