Yazılı Fetva

Ailem, istediğim kişiyle beni evlendirmiyor, ne yapabilirim?

24841
03.03.2015

Hocam, 24 yaşındayım. Hayat kurmak istediğim ve 6 yıldır uzaktan akrabamız olması ile beraber gönül muhabbetimin olduğu ve benim için ilk olan bir insan var. Ailem kesinlikle beni daha olgun İslami ve mesleki açıdan da üstün gördükleri için iki yıldır istemelerine (dünürlük yapmalarına) rağmen vermediler. Kendisi ile yüz yüze görüşmemiz sayılı. 2012 yılında umreye gittikten sonra onunla görüşmek çok ağır geldi, ailemin izni olmadan er ya da geç birbirimizi alacağız, bari görüşerek günaha girmeyelim düşüncesi ile aramızda birbirimizi bekliyor olmamıza dair bir söz olarak nikâh yaptık fakat eş olma gibi bir durum asla söz konusu olmadı. Kendisi de bana her konuda sabır gösterdi. Niyetim baştan beri Allah’ın rızası. Bazı şeylerin farkındayım; farzları yerinde fakat takva yönünden karşı taraf biraz sıkıntılı, bunları kendime çok dert ediniyorum. Gelin görün ki daha takvalı insanlar talip olsa da gönlüm onunla olduğu için diğer talip olanlarla da görüşmeyi dahi kabul etmiyorum, kendime bu konuda çok eziyet ediyorum. Artık sabrımız zorlanıyor hocam. Karşı taraf artık benim bir karar vermemi, ya kendisi ile bir yola devam etmemiz ya da helalleşip yollarımızı ayırmamız gerektiğini söylüyor ki kesinlikle haklı. Fakat ben ailemi bırakamıyorum, gönlüm razı gelmiyor. Başkasıyla evlenmeyi de düşünemiyorum. Aileme, ondan başkasını almam, gönlüme söz geçmiyor, diye çok ısrar ettim. Sende ilaç var, aranızda bir şey mi geçti, doktora götürelim gibi çok şeyler yaptılar, içlerinde şüphe kalmasın diye hepsine razı geldim. Bizim nikâhımız sahih mi? Ailemi bırakmam rıza makamına uygun gelir mi? Şayet ailemi bırakamazsam gönlümü hiçe sayıp anne baba rızası için, daha dindar olan bir gençle imanı için evlenmek durumunda kalırsam bu evlilik doğru olur mu?

Aranızdaki nikâh, kendi aranızdaki bir sözleşme şeklinde ise hiçbir kıymeti yoktur. İki şahit huzurunda bir akit yaptı iseniz o takdirde de onun sizi boşaması gerekir.
Öyle veya böyle gayet seviyesiz bir bağlantı içindesiniz. İnsan kendisini ve kişiliğini bu kadar ucuza ortaya koymamalıdır. Hayatınızın kıymetini bilin, bir insana bu kadar kilitlenmeyin.

Nureddin Yıldız