Yazılı Fetva

Ailem ve Çevremdekiler Evlilik İçin Bana Destek Olmuyor!

9217
22.10.2014

Selamünaleyküm hocam. 24 yaşında lisans mezunu bir gencim. Ailem dindar, namazlarını kazaya bırakmayan, cami cemaatine sürekli devam eden kimselerdir. Gerek sizin sohbetlerinizden gerek ortamın bozukluğundan dolayı evlenmeye niyetlendim. Bu niyetimi aileme açtığım zaman daha yeni mezun olduğumu, işini elime almamı ve ondan daha önemlisi askerlik yapmamı şart koştular. Lisans eğitiminde bitirdiğim bölüm sebebiyle bazı sınavlara hazırlanmam ve bir süre staj yapmam gerekiyor. Ailemin söz konusu şartlarını yerine getirdiğimde tahmini 29-30 yaşlarında olacağım. Aileme yaşımın geldiğini, günaha bulaşmamak için evlenmem gerektiğini, eğer harekete geçmedikleri için yanlış bir adımda sorumlu olacaklarını hatırlattığımda ise kız bul evlendirelim cevabıyla karşılaştım. Kendi başıma kız bulmam demek dışarıda bi ortamda tanışmam, samimi olmam, sonra evlilik seviyesine gelmem lazım. Tüm bu safha da haram olan flört olayına giriyor. Kendimin kız bulmasının flörte gireceğini, bunun da haram olduğunu dindar aileme söylediğimde ‘ne var bunda şimdi herkes böyle yapıyor’ cevabı alıyorum. Kendilerinin aracı olup uygun birini bulun dediğimde iş ve askerliği öne sürüp kabul etmiyorlar, onun yerine kız bulup onunla gezip tozmamı telkin ediyorlar. Sohbetlerinizde bahsedilen Saliha bir eşi yolda, sokakta, dolmuşta bulamayacağım için araya güvenilir bir aracının girmesi gerekiyor. Ailemden destek alamayınca fikrine ve kendisine güvendiğim sohbetlerine katıldığım hocalarımdan ve ağabeylerime konuyu açtım. Onlar da bunun ciddi bir sorumluluk gerektirdiğini, kendilerinin böyle bir sorumluluk alamayacağını, ilerde bir sorun çıkarsa eğer vebal altında kalamayacaklarını söyleyip kabul etmediler. Anlayacağınız hocam kimse elini taşın altına sokmuyor. Dört yıl üniversite okudun orda nasıl bulamadın, okumuş adamsın git kendin bul, şimdi herkes öyle yapıyor, hala bulamadın birini beceriksiz misin vb. gibi söylemleri duymaktan sıkıldım. Günaha, flörte bulaşmamak istiyorum ama ne dindar ailemden ne de sohbetlerine katıldığım yerden herhangi bir destek bulamadım. Evlenmeye giden tüm yollar yakınlarım tarafından türlü sebeplerle kapatılırken, flörte günaha giden yolların kapısı ardına kadar açılıyor. Bu durumda ne yapmam lazım hocam?

Aleykümselam. Aileni bir kere daha karşına al ve ahireti hatırlat. Cevaplarını mahşerde de hatırlatacağını söyle. Eğer seninle ilgili başka endişeleri yoksa herhalde olumlu düşüneceklerdir.Sonra da şunu anla: Sohbetlerine katıldığım dediğin insanların kaç kere katıldın sohbetlerine de sana öyle dediler, onu düşün. Herkes kızını verecek mü'min genç arıyor, o cevaplar samimi değil. Netice olarak sen kendine iyi bir çevre oluşturamamışsın. Bu arada çevreni de yeniden oluşturmaya bak.
Ve asla Allah varken 'olmaz' ya da 'olmuyor' kelimesini kullanma. Kapıları kendi yüzüne kapatmış olursun. Vakti gelen her şey olur merak etme.

Nureddin Yıldız