Mektuplar

Allah’ı Yalnızca Cenaze Törenlerinde Hatırlayan Müslümanlara Karşı Tavrımız

6860
07.08.2014

Selamünaleyküm aziz hocam.

Size kendi ülkem konusunda sormak istiyorum. Bu konu beni manen çok yoruyor. Azerbaycan’da bizim insanların bir kısmı namaz ehli değildir. Bir kısmı Rafızi, küçük bir kısmı da yüzde yirmi gibi ehli sünnettendir. Hocam, bu cahil insanlara sorduğunda hepsi kendine Müslüman diyor. Ama içlerinde şehadeti bile bilmeyenler var. Ahirete şeklen inananlar var ve Allah’a şerik koşuyorlar. Kendi yaşantılarını Allah yokmuş gibi yaşıyorlar. Rafıziler ise bildiğimiz gibi şirkten tutun, sahabelere sövmeye kadar var. Benim sorum ise, kendini Müslüman sanan, fakat Allah’ı yalnız ölü ölünce hatırlayan bu insanlara muamelem nasıl olmalı? Müslüman gibi mi? Bir de hocam, şimdi bizde Ermenilerle savaşta hayatını kaybeden Azeriler var. Onlara şehit demek ne kadar doğrudur? Cevabınızı dört gözle bekliyorum. Rabbim ilminizi artırsın ve sizi her yerde bereketli kilsin. amin

Selamünaleyküm.

Yaşadığımız zaman bir fitne zamanıdır. Fitne ne demektir? Müslüman’ın neyi neden ve nasıl yapacağını bilemeyeceği kadar her şeyin karmakarışık olması demektir. Şimdiki zaman böyle bir zamandır. Bu zamanda mü'min olarak yaşayıp mü'min olarak ölmek en büyük hedefimiz olmalıdır. Ayrıntılara takılıp kalmadan iyi bir mü'min olmanın yollarını arayacağız.

Size şunları tavsiye edebiliriz:

a- İnsanlar hakkında dış görünüşe göre karar verin; kimsenin kalbinde başka bir şey var mı yok mu diye araştırmayın. Onun dışı ile içi farklı ise bu durum, onunla Allah Teâlâ arasındadır. Siz kalplere bakamazsınız. Dışarıdan nasıl görünüyorsa öyle kabul edin. Mesela namaz kılan birini ‘aslında o riya için kılıyor’ demeyin. ‘Namaz kılıyor, namaz kılan da mü'mindir’ deyin ve onu Müslüman kabul edin.

b- En iyi Müslümanlık ne ise onu yapmayı isteriz ama sizin yaşadığınız gibi ortamlarda bir maddelik bile olsa imana dair ne kadar iş varsa, az çok demeden hepsine razı olmalısınız. Mesela namazdan hacca kadar pek çok emir vardır. Bir kişi bunlardan sadece birini yapıyorsa elbette yeterli değildir ama siz ona da razı olmalısınız. Zaman, insanları bazı işleri yapmıyorlar diye dışlama zamanı değildir. Dinimiz elden giderken biz ayrıntılara takılıp kalırsak tuzağa düşmüş oluruz. Bedavadan Müslümanlık dağıtmıyoruz ama insanları dinden dışarı atmayı da yapamayız. Demek istediğimiz budur. Evet, ortada bir yığın eksiklik vardır. Onların hesabı Allah Teâlâ’ya kalır. Biz birbirimizin hesabını göremeyiz.

c- İslam en büyüktür. Mezhep, tarikat, cemaat veya herhangi bir isim İslam’dan daha büyük olamaz. Bunların hepsi İslam’a hizmet etmek için vardır. Onlar olmasa da olur ama İslam olmazsa olmaz. Böyle kabul edin. Bu kabul ediş sizi, birilerinin mezhebine, tarikatına, cemaatine hakaret etmeye sevk etmesin. Herkes Allah için bir şeyler yapsın. Kimin yaptığı daha iyidir veya değildir, o kararı Allah Teâlâ verir. Biz iyisini yapmaya çalışırız. İyi yapma iddiası ile iş yapanlar, açık bir hata içinde değillerse hepsini denk görmek zorundayız. ‘Benim yaptığım iyidir’ deriz ama ‘başkalarının yaptığı kötüdür’ demeyiz.

d- Ashab-ı kirama küfretmek, alkolü helal saymak, namazı gereksiz görmek gibi çok açık bir din dışı olma tehlikesi taşıyan işleri yapanları İslam kardeşi olarak bilmeyiz ama onlarla mücadele etmenin de yararı yoktur deriz. Onları ikna etmek, düzeltmek neredeyse imkânsızdır. Biz tebliğimizi yapar, kendi işimize yoğunlaşırız. Onlarla uğraşmak yerine bizim yapmamız gereken işleri yaparız ya da onlar gibi aşırılığa düşmemiş daha ehven durumda olan kardeşlerimizle ilgileniriz.

e- Bütün bu işler, düşünceler sakın sizi, ailenizi ve ibadetlerinizi ihmale sevk etmesin. Aileniz sizin özünüzdür. Önce onu koruyacaksınız. Şeytan dışarı ile meşgul ederek sizin içeriden batmanızı planlamış olabilir. Buna çok dikkat etmelisiniz. Hiçbir iş sabah namazını kılmak kadar öncelikli değildir. İffetimizi korumamız en büyük işimiz olmalıdır. Buna göre, öncelikli işler planlaması yapmalısınız.

f- Komşu ülke ile olan savaşta ölen vatandaşlarınızla alakalı da iyi şeyler düşünmeniz daha doğru olur. Nihayetinde niyetleri Allah bilir..

Allah Teâlâ yardımcımız olsun. Fitne ve fesattan hepimizi muhafaza buyursun.

Selamünaleyküm.

Nureddin YILDIZ

Nureddin Yıldız