Yazılı Fetva

Allah'ın Sıfatları Hususunda Teslim Olan Kurtulur

4434
10.04.2017

Selamünaleyküm hocam. ben sohbetlerinizden ziyadesiyle faydalanan bir kardeşinizim. Ellerinizden öperim. Allah sizlerden razı olsun.
Hocam sormak istediğim sorum olacaktı değerli vaktinizi aldığım için hakkınızı helal edin. İnternet çağında olduğumuz bu dönemde bizlere bunun fıkhı noktasında bilgisini aktaran sizin dışınızda kimseyi bulamadım. Allah razı olsun sizden.
Sorum şu: Şuan okuduğum Dr. Yasir Burhami'nin ehli sünnet akidesi kitabında bir hadis gördüm Buhari ve Müslim'den rivayet edilen. Ancak bu hadiste kesinlikle iman noktasında bir şüphe değil, olduğu gibi kabul etmekle birlikte bu hadisin bir açıklaması olup olmadığını öğrenmek istedim sizden. 'Cehennem hiç durmaksızın "Daha yok mu? " diye seslenir. Sonunda Rabbimiz ayaklarını koyar. Cehennem de "İzzetine yemin ederim ki yeter yeter!" der. Sonra cehennem dürülüp kapatılır' Allah-u Teala'nın sıfatları konusunda bu hadisi beyan ederek Allah Teala'nın ayaklarının (kadem) olması da Allah'ın bir sıfatıdır şeklinde açıklaması var. Bu konuda bilgilendirme yaparsanız memnun olurum.
Selamünaleyküm hocam dualarınızı bekliyoruz.

Selamünaleyküm.
Belirttiğiniz hadis ve benzereri konusunda kadim ulemamızın görüşü şöyledir:
 
a- Âyet ve hadislerde Allah Teâlâ'nın sıfatları konusunda aklı zorlayan kavramlar vardır. Onları reddetmemiz mümkün olmayacağına göre kabul etmek zorundayız.
 
b- Bu sıfatları, âyet ve hadislerde geçtiği gibi yorumlamadan, başka bir yöne çekmeden kabul ederiz. Üzerinde tartışmayız. Hatta tartışmayı bid'at görürüz.
 
c- Hiçbir şekilde mahlukata ait bir özellik Allah Teâlâ için düşünülemez, düşünülmesi caiz olmaz. Bu nedenle de bu tür benzetmeler için "O'nun şanına layık olan..." deriz.
 
Size tavsiyem meseleye bu noktadan bakmanızdır. Ümmetimizin ilk büyükleri böyle bakmış ve böyle bir imanla yaşamışlardır. Sonradan getirilen teviller de bilhassa bu asır insanı için yararlıdır ama içine girildikçe çıkılması ancak teslim olmakla mümkün bir durum oluşturmaktadır. Siz de İmam Malik ve diğerleri gibi yapın, teslim olun kurtulun. Allah yardımcımız olsun, fitne ve kaymaya karşı bizi muhafaza buyursun.

Nureddin Yıldız