Yazılı Fetva

Almanya’da Eğitim Görüyorum. Harama Düşmemek İçin Nasıl Davranmalıyım?

6879
20.06.2012

Selamünaleyküm hocam, size sorularım olacaktı. Benim teyzem beni evlatlık olarak üstüne aldı ve Almanya’ya gelmeme Allah (c.c)'ın izni ile vesile oldu. 13-14 yaşlarındaydım Almanya ya geldiğimde yanlış hatırlamıyorsam. Buradaki amaç benim okumamdı yani annem babam okumamı meslek edinmemi istiyorlardı. Şimdi ise 22 yaşındayım.
1) Almanya da yanlış bilmiyorsam sağlık sigortası mecburi. Şuan bende sigortalıyım. Ve bende kısa süre bir önce bunun caiz olmadığını okudum. Yani ben burada okurken harama mı bulaşıyorum? Sağlık sigortası teyzemin emekli olduğu firmadan yanlış bilmiyorsam. Tamam, anne babayı dinlemek lazım gönüllerini yapmam lazım ama ilim öğreneyim derken de başka harama mı bulaşıyorum? Yoksa mecburi olduğu için bir vebal yok mudur? Birde devlet değilde emekli olduğu firmadan galiba. Yoksa İslami düzgün yaşayamıyorum diye hicret mi etmeliyim? Geri mi dönmeliyim?
2)Burada üniversiteye tesettürlü girilebiliyorum. Benim tesettürüme mani değil hatta okumayı düşündüğüm Bremen üni. de örgencilere namaz kılmak için oda bile vermişler. Ama ders dinlenilen büyük salonlarda kız erkek karışık olunca bunun sakıncası nedir? Harama bulaşmış oluyor muyum? Eğer harama bulaşıyorsam da hala kendim için ve başkasının gönlü olsun diye devam etsem şirk olur mu? Ne tavsiye edersiniz? Okumak istiyorum ama harama da bulaşmak istemiyorum. Şimdiden Allah (c.c) razı olsun hocam.

Selamünaleyküm.Teyzenizin sizi evlat edinmesi, teyzenizin kocasına karşı sizin için bir mahremiyet oluşturmaz. Eniştenize karşı bir yabancısınız siz. Sigortadan önce bu sorunu çözmelisiniz. Sigorta ise zorunlu olduğundan dolayı yapılabilir. Haramlarla iç içe olduktan sonra bereket beklemek mümkün değildir. Vicdanınızın sesini dinleyin.

Nureddin Yıldız