Yazılı Fetva

Anne istedi diye eş boşanır mı?

12090
04.04.2020

Hocam, güzel bir evliliğimiz var. İki yıldır mutlu yaşıyoruz eşimle. Annem “ben bu kadını sevmedim” diye tutturdu. Boşayacaksın onu diye bana ısrar ediyor. Annemi çok seviyorum. Bugüne kadar da onun en iyi evladı idim. Şaştım kaldım, ne yapacağımı bilemiyorum. Annemin sözünü dinlemesem günaha girer miyim?

Anaya babaya itaat dinimizin en büyük emirlerinden biridir. Allah’a itaatten sonraki sırada anne baba vardır. Onları çiğnemek de en büyük günahlardandır. Özellikle de anne hakkı kat kat daha üstün ve önemlidir.
Yalnız anne veya babaya itaat mutlak yani sınırsız bir itaat değildir. Mutlak itaat sadece Allah’a olur. Anne babaya itaat MARUF YANİ MAKUL işlerle sınırlıdır. Bu da anne babanın emretmesinin bir sınırı olduğunu göstermektedir. Günah olan bir şeyi emrettiklerinde onlara itaat gerekmez. Nazik bir şekilde emrettiklerini yapmayacağını çocuğu onlara söyler. Bu durum, erkek veya kadın için aynıdır.
 
Sizin durumunuza gelince:
Evinizde, meşru bir nikâhla kurulmuş, kusursuz devam eden ve huzurla yürüyen bir evlilik varsa annenizin bu nikâhı bozmanızı emretmesi hakkı değildir. Eşinizden ayrılmaya yönelik emrine itaat etmeniz de gerekmez. Böyle bir yuvayı yıkma emri bir masiyettir yani Allah’ın razı olmayacağı bir iştir. Nazik bir şekilde hayır deyin ve eşinizle bu sıkıntıyı zamana yaymayı becerin. Bir zaman sonra anneniz de sizin mutluluğunuza katılır biiznillah. Sabredin ve yanlışa yanlış ile müdahale etmeyin.
Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız