Mektuplar

Annem meal okumayı bıraktı, ne yapmalıyım?

8270
10.10.2015

Hocam selamunaleykum. Allah’ın rahmeti üzerinize olsun. Annem devamlı olarak Kur’an’ı Arapçasından okuyor, okumayı da çok seviyor. Ona mealini de bir kez okumasını söylemiştim, Kur’an-ı Kerim’de ne yazıyor bunu bilsin diye. Ancak meal okurken 6. cüze geldiğinde bazı yerlerde kafası karışmaya başladı. O yüzden meal okumayı bırakarak, “ben Allah’a tam olarak teslimim, Allah’ın her ayetine de iman ediyorum, aklıma şüpheler gelmesini istemiyorum” dedi. Tekrardan Arapça’dan okumaya devam ediyor. Sizi dinliyor, sohbetlerinizi de beğenerek takip ediyor. Kıssaların çoğunu biliyor, sadece aklında tutamıyor. Hocam annem 50 yaşında, benim bu konuda ona ısrar etmem gerekir mi? Kendisi tesettürlü, namazında, dindar bir insandır. Ölmeden evvel herkes muhakkak okumalı mıdır anlamını?

Aleykümselam.
Değerli bacım,
Anneniz sizden daha basiretli davranmış. Kur'an okumak öyle veya böyle büyük bir ibadettir, Allah için yapacaklarımızın ya da yapmamız gerekenlerin en önceliklilerindendir. Anneniz onu yaparak Rabbine yaklaşacağı en güzel ibadetlerden birini yapmış. Allah ondan razı olsun. Onu da seni de cennetlerine koysun.
Sizin meal okumaktan anladığınız da yanlış değil ama üzerinde ısrar etmeniz, ilimden acil ve geniş vadede ihtiyacımızı idrakte bir tıkanmadır aslında. Bir ağabeyiniz olarak 1964 yılında hafızlığa başladım. O gün bugün yarım asırdan fazla bir zamandır Rabbimin kitabı ile öyle veya böyle meşgulüm. Yine de meal, benim sıradan bir kitap gibi okuyarak anlayabildiğim bir okuma türü olmuyor. 'Filanca okuyor ve anlıyor' derseniz ona itiraz etmem, anlıyordur elbette ama anlaması gerekeni mi transit bilgileri mi anlıyor? Bu soru maalesef bu ümmetin büyükleri olan müçtehitleri, internet üzerindeki bilgilerle geçmeye çalışan neslin cevap veremeyeceği bir sorudur.
Size tavsiyemiz şudur:
Bu meseleden kendinize ders çıkarın, bakın siz meal üzerinde titizsiniz ama kimin nereden ne anlayabileceğini o meal okumalarınızdan anlayamamışsınız da, annenizi Allah'ın kitabını okuduğu için yanlış veya eksik iş yapıyormuş gibi anlıyorsunuz.
Allah Teâlâ'dan size muvaffakıyetler dilerim. Rabbim hepimizi kitabına sahip olmaya, gereği ile amel etmeye, uğrunda cihat etmeye koştursun. Duanızı beklerim.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız