Yazılı Fetva

Annem ve babam çok fazla kavga ediyor, ne yapmalıyım?

10312
30.08.2020

Ailemizde iç tartışmalar bitmiyor, küçük bir aileyiz ama kabileler arası savaşlar gibi savaşlar oluyor. Özellikle de annem ile babam arasında. Zaten rahatsızlığın nedeni de ikisi. Bir Müslüman genç olarak bana ne tavsiye edersiniz? Ben ahiretime zarar vermeden nasıl geçirebilirim bu zamanı?

Ev ve aile sınav yeridir. Kimin nasıl sınav olacağını bilemeyiz. Hedefimiz sınavımızı kazanmaktır. Yılmadan ve acele etmeden kazanma yolunda yürüyeceğiz. Bunun için:
 
a- Evlatlıkta kusur etme. Melekler seni, eksik bıraktığın bir görevle ya da kaba davranışınla kaydetmesinler. Nazik olmayı ilke edin.
 
b- Anne baba arasında asla hakem olma, savcı hiç olma. Onları tartışmalarında senden daha büyüklere sal.
 
c- Anne veya babanın doğurduğundan nasihat alıp uygulamasını çok bekleme. Söylemen gerekeni bir kere söyle ve çekilmesini bil.
 
d- Onlar için sürekli özel dualar yap.
 
e- Anne veya babaya ya da ikisine karşı iki kulağını ve iki gözünü kullanma; tek kulak, tek göz ile ilgilen onlarla ki yaptıkları, konuştukları seni harap etmesin.
 
f- Onlarla ilgili beklentilerini zamana yay, ani ve kesin sonuçlar bekleme.
 
g- Kardeşler arasında tek görüşlü ortamı sağlamanın etkili olacağını bil.
 
h- Aile içindeki sıkıntı akraba ve komşular arasında yayıldıkça yerleşeceğini ve bir tür benimseneceğini, düzelmesinin gitgide daha güç olacağını hiç unutma. Aile içi sıkıntıları mahrem tutun.
 
Ailede harçlık alan biri olmamaya bak aksine aile bütçesine açık bir desteğin olsun, daha rahat anlaşılırsın. Allah yardımcınız olsun, umutsuz olmayın.

Nureddin Yıldız