Yazılı Fetva

'Babam, Eşimin Çarşaf Giymesini İstemiyor'

19749
12.11.2010

Benim hanımım çarşaflı, babam ise hanımımın çarşaf giymesini istemiyor. Ben giymeye devam etmesini istiyorum, hanımım da zaten çıkarmak istemiyor. Babam, hanımım çıkarmazsa onu boşamamı söyledi. Babalık hakkı ona benden böyle bir şey istemesine ve benim de onu dinlememi gerektirir mi? Ne yapmam gerekir, hanımım çarşafımı çıkarmalı mı?

Babanız, tesettürü kabul etmediği için hanımızın çarşafını çıkarmasını emrediyorsa bu durum onun Allah'ın emrine karşı isyankâr olduğunu gösterir ki hiçbir şekilde itaat etmeniz gerekmez. Hanımızın arkasında yüzde yüz durun. Hayır babanız, çarşaf  değil de bir başka İslamî sayılabilecek tesettür çeşidini giysin diyorsa bu durum isyandan değil ictihaddan kaynaklanmaktadır. Bu durumda ise onu incitmeden ikna etme yolunu kullanın. Ama hanımızın kıyafetini değiştirmesi konusunda baskı yapma hakkınız yoktur. Zulmetmiş olursunuz.
Birinci veya ikinci durumda, ne olursa olsun babanızla kaba ve itici usulle konuşmayın sakın. İnsanîliğinizden hiçbir taviz vermeden tesettürü savunmaya mecbursunuz. Özellikle bilmenizde yarar var: Ne hanımızın tesettürünü kaldırabilirsiniz ne de babanızın huzurunda kaba ve itici konuşabilirsiniz. Tam bir imtihan halindesiniz. İmtihanı da kazanmaya mecbursunuz. Evlatlığınızı, eşiniz de gelinliğini en mükemmel şekilde yapsın. Eksiğiniz onun bu emrine itaat etmemeniz olsun; o takdirde rahat edebilirsiniz.
Allah size yardım etsin.

Nureddin Yıldız