Yazılı Fetva

Babam Üniversiteyi Bırakmama Razı Değil, Ne Yapmalıyım?

10336
11.02.2015

Selamunaleykum hocam. Ben üç yıldır Ankara’da ODTÜ tarih bölümünde okuyorum, bitmesi için 2 yıl kaldı. Geçen bir yıl içerisinde İslami olarak biraz daha bilinçlendiğimi düşünüyorum. Ben üniversitede gördüklerimden, duyduklarımdan ve müdahale edemediğim durumlardan ötürü ve İslami ilimler konusunda kendimi geliştirme arzumdan dolayı okulu bırakıp medreseye gitmek istiyorum. Fakat babam benimle aynı düşünceleri paylaşmıyor; diploma olmadan herhangi bir yerde söz sahibi olamayacağımı dile getiriyor. Medreseye giderek sadece kendimi düşünüyor olacağımı, fakat diploma ile önemli bir mevkiye geldiğimde diğer müslümanlar için de bir şeyler yapabileceğim konusunda ısrar ediyor. Okulda 2 yıl daha sabret, mücadele et, senin gibi sıkıntı çekenlere yardım et, yardım bekleyenlerden olma, diyor. Medreseye gitmeden dışarıdan takviye alarak kendini yetiştirmeye çalış, diyor. Ben kadının sosyal alanda nerde duracağını kısıtlı bilgimle anlatmaya çalıştım ama başarılı olamadım, ne yapacağımı bilemiyorum. Ana baba hakkının, rızasının yerini ve ne kadar önemli olduğunu biliyorum, bu yüzden babamın rızasını almadan nasıl davranmam gerektiğini bilemiyorum. Gerçekten kolaya mı kaçmaya çalışıyorum? Nasıl hem bilgili hem de faydalı bir müslüman olabilirim?

Aleykümselam. Bir mü'min, önce kendini düşünmelidir. Bu düşünce ile de, bulunduğu yerde Allah'ın razı olacağı durumda mıdır değil midir onu belirlemelidir. Eğer bulunduğu yerde mesela bir harama girmesi söz konusu ise ne baba ne de başka bir gücü dikkate alamaz. Acilen orayı terk eder.
İkinci derecede de insanlara yararı dokunacak, dinine hizmet edecek ortamı arar.
Sizin meselenizde bir de baba rızası var ama bu rıza öncelikli olarak birinci boyutun çözümü ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kendinize buna göre bir plan çizebilirsiniz.

Nureddin Yıldız