Yazılı Fetva

Batı Bataklığındaki İnsanları Kınamak

6401
06.02.2014

elamünaleyküm hocam. Benim sorum kınamak ile ilgili; Hocam, toplumumuzun durumu inanılmaz kötü. Resmen batı bataklığındayız, battık nefes alamıyoruz. TV programlarında bazen görüyoruz, ilgi çekmek için resmen çıplak dolaşan insanlar, yapmacık hareketler vs. Bilgisayarım ile TV aynı odada, annemler izliyor mesela. O programlarda o kızları o halde görünce dayanamıyorum laf ediyorum annem de kınama başına gelir diyor. Sokağa çıkıyorum camiye gidene kadar neler görüyoruz... Çok üzülüyorum hocam. Biz namaz kılıyoruz da oruç tutuyoruz da bu toplum için ne yapıyoruz? İnanın rahat uyuyamaz oldum. Ne yapmalı ve nasıl bakmalıyım bu kınama olayına? Birini kınamak kötü müdür? Yüzüne söylemiyorum.

Aleykümselam.Efendimizin Ümmeti dert Ümmetidir. Ümmetin problemlerini fark ediyor olman cihadın devam ettiği hissini uyandırmaktadır. Bu hislere, çözüm arayan fikirlere, düşüncelere ne çok ihtiyacımız var. Seni bu manada dertli düşünceli olarak görmek batılın batacağına olan imanımızı bir kat daha arttırıyor. Nasıl davranmamız gerektiğine bir kaç maddede değinmek istiyorum:
1. Batıl, bazı İslam coğrafyalarına top, tüfek vb. mühimmatla saldırırken bazı coğrafyaların değerlerine saldırmaktadır.  Değerlerimize yapılan saldırıların en kuvvetlisi televizyon gibi medya araçlarından doğmaktadır. Bu sebeple televizyona, internete bu gözle bakıp bu gözle onları kullanmalıyız. Onların bizi kullanmasına engel olmalıyız.
2. Buradaki mesele şu: Hatayı fark etmek. Sevgili kardeşim nebevi usulle hatasını fark edemeyenlere hatalarını fark ettirmelisin. Sen hamd etmelisin ki birçok insana rağmen hataları fark ettin. Sen çıkarılmış en hayırlı ümmete mensupsun. Böyle olmak için iyiliği öğütleyip kötülükten nehyedekcesin. Bunu yaparken Musa aleyhisselamın Firavun’a giderken aldığı emir gibi naif olmalısın. Efendimizin yaptığı gibi kırmadan incitmeden İslam'dan Şeriat'ımızdan taviz vermeden naifliğini muhafaza ederek tebliğde bulunmalısın.
3. Moralimizi bozmayacağız. Hatalar içinde olan insanları görünce sövmeyeceğiz ama buğzedeceğiz. Bunu yaparken moralimizi motivasyonumuzu yitirmeyeceğiz. Bu yolda moralli olmamız davamızın selameti ve istikameti için gereklidir. Ümitsizliğe düşmeyeceğiz. Efendimizin "Allah'ım onların içinde İslam’a destekçiler çıkar" nidasıyla bize karşı muhalif olan, karşımızda durup hatalarında ısrar edenlere tebliğ yapmaya devam edeceğiz.
4. Bütün bunları fark etmen bunları sorun olarak görüp çözüm arayışına girmen Ümmet adına din adına bir mücadelen olduğunu gösterir. Şeytan sana bir şey yapmıyormuşsun gibi hisler verecektir. Böyle yaparak senin dikkatini dağıtacak ve dağılan dikkatinle problemleri görmeni engellemek isteyecektir. Bu yüzden "bir şey yapamıyorum" düşüncelerine takılmamalısın. Şeytanın planlarını bozmaya çalıştığın işin zihnin bulandırıyor. Böyle olması işe yarar işler yaptığını göstermektedir. Gör bak düşünüp dertlenip tasalanman onu ne kadar rahatsız ediyor. Büyük adımların bu düşüncelerle gerçekleştiğini unutma ve ümitsiz olma. Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u fethetmeden önce uzun süren planlar yapmıştı unutma.Bütün bunları değerlendirirsek anlarız ki bizim işimiz kınamak değil çözüm üretmektir. Şeriat'ımıza aykırı tutumlara buğzederiz. Onları kabul etmeyiz. Onları güzel göstermeye çalışmayız ama kınamakla değil onlara çözüm üretmek için uğraşırız.Kardeşim, moralimizi bozmayacağız. Efendimiz gibi yorulmadan sıkılmadan kızmadan küsmeden ümitsizliğe kapılmadan mücadele edeceğiz. Ortam değişmeyecekse yan odaya geçeceğiz. Bu geçişler hicret sayılacaktır emin olabilirsin. Allah Musa aleyhisselamın asasıyla denizleri yardı. Ebabillerle fil ordusunu devirdi. Meleklerle Efendimizin safında oldu. Bizler tavrımızı Allah'tan yana belirlersek Allah ordularıyla bizimle olacaktır. Yılma, üzülme. Sen Allah'ın ordularına komutanlık yapan Peygamber aleyhisselamın ümmetinden olarak ümitsizliğe kapılırsan Allah'ın ordularına komutanlık yapamazsın. Dertlenip çözüm arıyor olman komutanlığa namzet olduğunu gösterir. Allah mücadeleni mübarek etsin.

Nureddin Yıldız