Yazılı Fetva

Bayan Doktorun Erkek Hastaya Bakması

16913
05.12.2011

Hocam ben elektronik mühendisiyim. Hanımım ise diş hekimi. Eşimin çalışmasıyla ilgili bir sorum olacaktı. Diş Hekimliğinin bazı zaruri durumları oluyor. Kendi özel muayenehanesini açıncaya dek erkek hasta geldiğinde bakmak zorunda kalıyor. Kimi zaman bir erkek doktorlar veya hastayla aynı ortamda kalıyor. Mesleğinden dolayı gelen hastaya çok yakın olması gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı ben onun sadece çocuklarla veya bayanlarla ilgilenmesini istiyordum. Ama bir süre hastahanede çalışması gerekiyor. Şu anda ise çalışmasını istemiyorum. Bu kıskançlığımdan mı kaynaklanıyor tam emin değilim. Size bir sorayım dedim. Sizce eşimin bu pozisyonda çalışmasında herhangi bir sakınca var mıdır? Veya bu problemin çözümü nedir?

Selamünaleyküm.
Bir kere bu tutumunzda hiçbir aşırılık yoktur, tam bir müslüman erkeğin düşünmesi gerekenleri düşünüyorsunuz. Allah sizi sevsin, sizden razı olsun. Keşke bütün Müslüman erkekler sizin gibi düşünebilseler!
Fakat, tababet dalında bizim bazı ruhsatları kullanmamız mümkündür. Buna göre eşinize şunları tavsiye ederiz:
- Bir kere çocuk ve kadın üzerine çalışması ideal olandır. Hedefte bu bulunsun.
- Hastahane şartlarında iken HALVET olacak şekilde bir erkekle başbaşa kalmasın. (Halvet, kapalı bir odada yabancı bir erkekle başbaşa kalmaktır.)
- Mümükün olduğunca erkek hastaya bakmasın. Zaruret durumlarında mesela acil sancıdan kıvranan bir erkeğe bakabilir. Bu bakmada da yakın olma hususuna özellikle beden değmesine çok dikkat etsin. Bilhassa eldiven ve maske kullansın ki bunlar zaten gereklidir. Erkek hastalarla uzun cümleler kurup konuşmasın.
Size de tavsiyem, doktor hanımla bu konuyu bir tartışma konusu durumuna getirerek aranıza fitne sokmayın. O da ikna olarak yapsın yapacağını.
Allah işinizi kolay etsin.

Nureddin Yıldız