Mektuplar

Bayanın, erkek hocadan Kur'an eğitimi alması uygun mudur?

15840
23.10.2015

Bayanların erkek hocalardan tecvid, mahreç, talim gibi konularda sürekli olarak ders alması uygun mudur?

Bayanların bayanlardan Kur'an ve tecvid öğrenmeleri olması gerekendir. Öğretecek bayan bulunmadığı bir ortamda bir zaruret gereği erkek de zorunlu dersleri bayanlara verebilir belki ama bunu asla yaygınlık düzeyinde tavsiye etmeyiz. Bilhassa farz düzeyin üstündeki tedris için erkekler bayanları öğretmemelidir. Kur'an’ımız olduğu gibi takva kitabıdır. Takva en üst düzeyde Allah korkusunun/mü'min olma edebinin gerektirdiğini yapmak demektir. Böyle bir kitabın öğretilmesinde takva hassasiyetinin ezilmesini kabul edemeyiz.
Yaşadığımız topraklarda Allah’a hamd ederiz ki, Kur'an bilme ve öğretme konusunda bir insan eksikliği yoktur. Kur'an derdi ile uykusuz kalacak insan eksikliği yaşıyoruz diyebiliriz. Hoca efendiler, eşlerini/kızlarını/gelinlerini/yeğenlerini donatıp bayanları onlarla eğitmeyi tercih etmelidirler. Onca nimetler arasında bir eksiklikten söz etmemiz olsa olsa bir ‘küran-ı nimet’ olarak adlandırılabilir zannederim.
Muhakkak bir erkek hocanın bayanı öğreteceği zorunluluk oluşursa bu durumda da şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Küçük çocuk ise öğretilen, erkeğin her şartta onu öğretmesinde sakınca yoktur. Buradaki küçüklük, erkek için dikkat çekecek nitelikteki yaşta ve yapıda olmaması demektir.
- Daha büyük kızlar için zorunlu olarak öğretim yapılacaksa kesinlikle bir HALVET olmayacaktır. Halvet, kapalı bir ortamda bir erkek ve mahremi olmayan bir kadının yalnız kalması demektir.
- Ders anında da bayanın kıyafeti kesinlikle sokaktaki kıyafeti olacak ve sesini dikkat çekecek şekilde kullanmayacaktır.
- Bedensel yakınlık konusuna dikkat edilecek, mesafeli bir noktada durulacaktır.
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız