Yazılı Fetva

Bazen ibadetlerde gevşeklik göstermek iman zafiyeti midir?

5485
30.08.2020

Hocam sizden sıkıntılarım için yardım istiyorum. Ben bazı zamanlarda kendimi sahabeler gibi imanlı hissediyorum. O günlerimde bana Bedir’e git deseler tereddüt etmem. Sonra bazı zamanlar geliyor pısırıklaşıyorum. Namazları bile zor kılıyorum. Benim imanımda mı sorun oluyor sizce? Bana yardım ederseniz memnun olurum. Size dua ederim.

Şöyle bilmelisiniz:
 

Biz imanla bitirmek için mücadele etmemiz gereken bir hayat yaşıyoruz. Başından sonuna kadar hayatımızı tam bir iman ile geçirmek hedefimiz olmalıdır. Bu hedef baştan sona aynı heyecan ve ihlasla sürmeyebilir. Belki peygamberler, nadirattan salihler için mümkün denebilecek bir hedeftir bu. İman sıfır noktasına inmediği sürece aradaki iniş çıkışlar, kul o hedefi unutmadığı ve gayret ettiği sürece sorun değildir. Peygamber aleyhisselamın şu hadisini iyi anlarsak meselemize ışık tutacaktır biiznillah:
 

“Bütün kalplerin ayı kaplayan bulut gibi bulutu olur. Ay ışığı ile parlak iken bir bulut önünü keser ve kararır. Bulut geçince de tekrar parlaklığı devam eder.” (Taberani, Avsat, 5220)
 
Bu mübarek benzetmeyi unutmamalıyız. Yorgunluklar, ara sıra basan tembellikler, olumsuzluklar hedefimizi şaşırtmamalıdır. Kalbimizin nabzı gibi kabul etmeliyiz tıpkı koşarken nabız yükselecek, dinlenirken inecek ama kalp devam edecek.
 
- Haramlardan külliyen uzak duracağız.
 
- Farzlarda eksiğimiz olmayacak.
 
- Nafilelerde ise kapasitemiz ve kabiliyetimizle bağlantılı olarak çalışıp duracağız. Birini beceremezsek diğerine, bir gün o nafileyi diğer günü başka bir nafileyi yerine getirerek yürüyüşe devam edeceğiz.
 
Bu anlayışla bakamazsak şeytan ara dönemlerimizi değerlendirip bizi kulluk yürüyüşünden koparabilir.

Nureddin Yıldız