Yazılı Fetva

Bir imamın cemaatinin az olması maaşını hak etmediğini gösterir mi?

2490
25.11.2020

Hocam ben Karadeniz’in bir köyünde imamlık yapıyorum. Bulunduğum köy nüfus olarak az ve geneli yaşlı. Cuma vaazları yapmaya çalışıyorum lakin tam cuma saatinde camiye geliniyor ayrıca ev ziyaretleriyle haftada bir gün de olsa sohbete davet etmeye çalışıyorum. Bu tür çalışmaların tam istenilen durumda olmaması beni derinden etkiliyor. Hem maaşımın helal olup olmaması hem de ahirette bundan ötürü hesaba çekilmekten korkuyorum. Bana bu konuda bir yol gösterirseniz sevinirim. 

Senin vazifen insanların tam mü'min olmasını sağlamak değildir. Senin vazifen Peygamber aleyhisselamın vekili olarak onun çalıştığı gibi çalışmaktır. Sen yapabildiğini ihlasla yapmaya devam et. İnsanlar duymasa da melekler duyar. Bin kişi olmasa da bir kişi olur. Bir kişi olmasa da sen kendini yetiştirmiş olursun.
Bu arada şunu unutmayasın: Kendin de neticede bir kişisin. İnsanlara namazı öğretirken kendin nafileleri ihya edebilirsin. Çok Kur'an okuyabilirsin. On beş günde bir hatim indiren biri olabilirsin. Kitap okumayı geliştirebilirsin. Gelecekteki vaazlarına dair güzel notlar tutabilirsin. Günlük tesbihatlar yapabilirsin. İnsanları telefonla namaza davet edebilirsin. Camide sesli aşır okuma tatbikatı ile sesin güzel olmasa bile mükemmel bir kari olabilirsin. Bunları becerebildiğin zaman mesela üç yıl sonra orası senin için bir medrese olarak hafızana kazınır. Doğal ve bireysel medrese örneğini kurarsın. Sonuçta da kazanarak ayrılırsın oradan. Şu da muhtemeldir ki, senin oradaki bereketli işlerin, okuduğun Kur'anlar, kıldığın nafileler, yaptığın zikirler senden belki on sene sonra aktif bir cemaat verimi getirir, sen de Rabbinin rızasını kazanmış olursun. Bugüne bakarak iş yapma, Rabbinin huzurunda hesaba çekileceğin güne bakarak iş yap. Biiznillah kazanman mümkündür. Allah yardımcın olsun.

Nureddin Yıldız