Yazılı Fetva

Bir insanın kafir olup olmadığının tespitinin yapılması gerekir mi?

10967
24.10.2015

Hocam, tekfir meselesi hakkında doğruyu öğrenmek, fitneye kapılmamak istiyorum. Bir hoca sohbetinde, ‘bir insanın kafir olup olmadığının tespiti yapılması gereklidir. Çünkü kafirin arkasında namaz kılınmaz. Bir mü’min kafire sevgi besleyemez, kafirden kız alıp ona kız veremez’ dedi ve şunu ekledi: ‘Şeriatın kafir olarak hükmettiği birine kafir dememek insanı kafir yapar.’ Ayrıca yanlışlıkla tekfir etmenin vebal getirmeyeceğini, delil olarak da Hz. Ömer radıyallahu anhın Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin huzurunda Müslüman birini tekfir ettiğinde Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin Hz. Ömer'e, ‘o Müslümandı, sen onu tekfir etmekle kafir oldun, tövbe et!’ diye uyarıda bulunmamasını gösteriyor. Hocam bu mesele hakkında doğruları öğrenmek istiyorum. Vallahi ben Allah'ın azabının zerresine dayanamam. Ben imanlı ölmek istiyorum, bana çıkış yolu gösterin lütfen.

Kardeşim, ateşle oynamak hiçbir zaman kazançlı değildir. İnsanların cehenneme mi cennete mi girecekleri gibi bir konuyu diyelim kararlaştırmak gerekiyor; böyle bir kararı sen ve ben mi vereceğiz yoksa müçtehit imamlar ya da onların vekilleri durumundaki alimler mi verecekler? Sen mesela Kur'an hafızı mısın? Beş bin hadis biliyor musun? Bir fıkıh ilmi icazetin var mı? Kur'an Arapçasını biliyor musun? Sen mesela neye göre kimin mü'min kimin kâfir olduğunu belirleyeceksin. Tamam diyelim bunun bilinmesi lazım, bunu sen hangi yetki ile yapacaksın? Ya yanılırsan ne edersin kıyamet günü.
Güzel kardeşim, sana bir tavsiyede bulunayım: Kıyamet günü kabahatin kimseye kâfir dememek olsun, bundan korkma.
Mü'min olduğu hâlde birine kâfir dersen ne edersin, ne edersin Allah'ın huzurunda. Teheccüde kalkmak dahil her fazileti kazandın da bu mu kaldı? Allah'tan kork ve kendine gel. Nefsinle ilgilen, ahiret işlerini bilgisayar oyunu gibi basit zannetme. Maazallah ateşle oynamak hep tehlikedir.
Güzel kardeşim, ebedî cennetlerin hayali ile geçirmemiz gereken şu fani dünya hayatını mü'minler arası sürtüşmelerle geçirmemiz için planlar yapan şeytana alet olmayalım. Sana dualar ederim.

Nureddin Yıldız