Yazılı Fetva

Bir kişi malını evlatlığına bağışlayabilir mi?

10131
14.04.2011

Çocuğu olmayan bir kişi malının tümünü akrabası olmayan evlatlığına hibe edebilir, bağışlayabilir mi? Şayet bu şekilde bir bağışta/hibede bulunmuşsa ne yapılmalıdır? Akrabasını evlatlık olarak alan bir kişi malının tümünü hibe edebilir mi?

Şeriatımızda evlatlık edinme yoktur. Dolayısıyla evlat olarak alınan biri herhangi biri gibidir. Herhangi birine nasıl mal bırakılıyorsa ona da o şekilde bırakılabilir. Bir insanın malından sadece çocukları mirasçı olarak yararlanmazlar; mirasta hakkı olan başkaları da vardır. Eğer ortada imani bir sorun yoksa mesela, malın intikal etmesi halinde onu şerre kullanacak imanı olmayan biri söz konusu olduğu için malını o akrabaya bırakmak istemiyor gibi bir durum varsa mesele yoktur. Bunun dışında iki türlü uygulama yapılabilir.
Bir:
Sağlığında iken kişi malını herhangi birine verir. Bu da onun vicdani bir sorunu olur. Yani kimseye 'malını neden birine verdin' şeklinde bir sorgulama yapılmaz.
İki:
Ölümünden sorası için vasiyet bırakır. Bu vasiyet ise malın üçte birini aşmamalıdır. Aşması halinde ise, mirasçıların vasiyeti kabul etmeme hakkı olur. Mirasçılar itiraz etmiyorlarsa bir sakıncası yoktur.

Nureddin Yıldız