Yazılı Fetva

Bir müslüman için otelde kalma rehberi

6398
09.03.2019

Hocam, Allah sizden razı olsun. Dinimizi yaşama konusunda bize desteğinizden çok istifade ediyoruz. Sizden şöyle bir ricam olacak: Sık sık evimden uzak bölgelere seyahatim oluyor. Mecburen otellerde kalıyorum. Bana bir Müslüman için otelde kalma rehberi verebilir misiniz. Teşekkür ederim.

Otel eski zamanlardan beri bilinen bir uygulamadır. Şu andaki konforu ile kıyaslanmasa da eskiden de vardı. Dolayısıyla otelde bir mü'min olarak bulunmamıza getirilecek kurallar sabittir. Şunlara dikkat etmelisiniz:
 
1- Sahibi mü'min olan ve otelini mü'min insan ölçüleri ile işleten bir otel tercih edin. Zorunlu olmadıkça mahremiyet kurallarını gözetmeyen, haramlara karşı lakayt olan otellere gitmeyin. Bilhassa alkol ve kumar gibi otellerde hizmet olarak sunulan haramlara karşı gevşememiş olmalıyız. Bulunduğunuz şehirde bu açıdan temiz bir otel yoksa veya güvenliğiniz açısından diğer otellerde kalmanız sakıncalı ise zarureten bu otellerde konaklayabilirsiniz.
 
2- Otelle konaklama sözleşmesi yapmadan konaklama yapmayın. Sürekli kullandığınız bir otelde olsa gecesi şu kadardan şu kadar gece şu odada kalacağınıza dair sözleşme ile konaklayın orada.
 
3- Otellerdeki lokantalarda alkol veya domuz eti gibi haramlar söz konusu ise yemeğinizi otel dışında yiyin. Şehir bu açıdan aynı riski taşıyorsa o zaman otel lokantasının helal olan bölümünü kullanabilirsiniz.
 
4- Otelin lokantası veya büfesinden size izin verilen dışında alıp dışarı götürme veya odanıza çıkarma gibi işleri yapmanız caiz olmaz.
 
5- Otellerdeki AÇIK BÜFE kullanılabilir.
 
6- Otelde müşterilere sunulan hizmetlerden size hediye edilenler dışındakileri alıp götürmeniz caiz olmaz. Odalarda ‘size aittir’ diye verilenleri alabilirsiniz. Bunların dışındakileri almanız çalmak olur.
 
7- Size verilen odada, KAÇAK OLARAK ikinci bir kişiyi barındırmanız caiz olmaz. Özellikle yatak sayısı olarak değil de oda olarak size verilen bir oda ise o zaman ikinci bir kişiyi barındırmanız mümkün olur. Otel hizmetlerini mesela büfeyi sizi ziyarete gelen ama o otelde kalmayan birine sunmanız da böyledir.
 
8- Otel asansörleri ve benzeri müşterek kullanım alanları mahremiyet kurallarımız açısından riskli alanlardır, hususi dikkat gerekmektedir.
 
9- Otel hizmetlilerine bahşiş vererek ilave bir hizmet almanız caiz olmaz. Bu bir bahşiş değil rüşvettir.

Nureddin Yıldız