Yazılı Fetva

Bir Tarikat Değerlendirmesi

22589
04.01.2012

Selamunaleykum bismillah.Benim sorum Tarikatlar Dünyası sohbetiniz hakkındadır. Gaziantep’te tarikat grubu var(ismini vermeyelim) buraya mensup bazı tanıdıklarım var bunlardan bir kaçıyla konuşmalarım oldu ve bu insanlar bir yerde başı dara düştüğünde şeyhlerini çağırıp yardım istediklerini söylüyorlar ve onunda buna icabet edeceğine inanıyorlar. Ayrıca Adıyaman ilimizde bir tarikat var bilirsiniz meşhurdur. Oraya da yıllarını vermiş birinci dereceden akrabalarım var onlar da mesela rabıta diye bir ibadet yapıyorlar. Ve bizzat onların ağzından duyduğum gibi aktarıyorum .”Önce gözler kapatılıyor ve gökyüzünden bir nurun(ışığın) Kabe’nin üzerine indiği hayal ediliyor. Sonra bu ışık Kabe’den çıkıp şeyhlerinin alnına bağlanıyor. Ve daha sonra da bu ışık en son müridin alnında son buluyor.” Başka bir tane “Menzile bağlı bir mürid bir esnaf arkadaşının yanına girer ve biraz hoşbeşten sonra esnaf arkadaşın işlerinin iyi olmadığı öğrenen mürid cebinden menzil şeyhinin fotoğrafını çıkarır ve tezgahın üzerine koyar sonra ellerini açar ve o esnaf arkadaşının da ellerini açıp onunla birlikte dua etmesini telkin eder. Tabi o esnaf arkadaş bunun doğruluğundan şüphe duyar ve yapmak istemez.” Bu ve benzeri birçok örneği bulunan, benim Peygamberim Muhammed s.a.v. ile indirilen dine taban tabana zıt ameller var iken. Şimdi siz bu sohbette hakikaten birçok önemli noktaya değindiniz Allah razı olsun sizden ve emeği olan herkesten. İnancımıza göre gerçi sizin de belirttiğiniz gibi yeryüzü nimetleri mü’minler için. Fakat limuzine binmek yada sigara içmek kişiyi şirke (açık anlamda) düşürmediği bilinmekle birlikte bu yukarıda arz ettiğim, asıl iman ile tevhid ile ilgili meseleler ayrıca ümmetin ciğeri şu günlerde zorbaların perçeminde paramparça iken çorbahanelerinde/dergahlarında oturup durmalarını da katmanızı ümit ettim sohbetin ilk dakikasından altmış birinci dakikasına kadar. Allah size selamet versin ve eksiklerinizi gidersin.(cevap beklenerek yazılmamıştır sadece değerli hocamıza ulaşırsa sevinirim inşallah. ayrıca ben herhangi bir tarikata mensub değilim böyle tarikatlarada mensub olmaktan Allah'a sığınırım.ben bu sohbette sizin beni yok saydığınız bir müslüman kardeşinizim sadece) Başarı ancak Allah'tandır. Velhamdulillahi Rabbil Alemin.

Selamünaleyküm.
Allah Teâlâ, sizi de bizi de rızası üzere olmaya muvaffak kılsın.Yüreğinizdeki yara, size ait değildir. Ümmet olarak o yaranın ağırlığı altındayız. Düşüncelerinizde aşırı olarak itham edebileceğim bir şey yoktur. Fakat ortada şöyle bir durum var:
Tarikat erbabı kardeşlerimiz, karşılarında muhalif olarak sahabenin en âlim ismini bile bulsalar onu reddedebilirler, o derece tutucu ve inat içinde bulunabiliyorlar. Bizim konumumuz, son kararı verecek bir Kâdı konumu değildir. Kendimizi Allah'a daveti becermeye çalışan biri olarak ispat etmek istiyoruz. Bu birinci hakikattir.
İkinci hakikat de şudur:
Bugün tarikat üzerinden yürütülecek bir kavga, tarikatlardan önce din düşmanları tarfından izlenecek ve onların ekmeğine yağ olacaktır.
Bu nedenle, anlayanın anlayabileceği hakikatleri gösterip gerisini idraklere bırakmayı yeğliyoruz. Temel umdeler belirtildikten sora herkes yolunu seçebilir. Sizin bu tespitinize rağmen, 'Allah dostlarını incitmek, koyu cahil olmak...' türünden ipe sapa gelemez bir yığın ithama da muhatap oluyoruz. Biiznillah etkileniyor değiliz ama 'Allah'a basiretle çağırmayı' becermemiz şarttır.
Alakanıza teşekkür ederim. Dualarınızı beklerim.

Nureddin Yıldız