Yazılı Fetva

Boşanmış ve Bağkur Borcu Olan Annenin Zekatı

3242
11.10.2014

Selamünaleyküm hocam. Annemle babam, anneme miras kalan bir tarlanın satışı yüzünden 3 yıl önce ayrılmışlardı, daha doğrusu babam ablamla annemi evden kovmuştu. Annem şehir merkezinde anneannemden kalan evine taşınmıştı. Annem tarlanın parasından kurtarabildiğinin bir kısmını birikmiş Bağkur borcuna yatırdı, diğer kısmını da altın yapıp koydu. Bu arada babamdan hiçbir maddi destek olmadığı için annem Bağkur borcunu ödeyebilmek ve geçimini sağlayabilmek için bir lokantada bulaşık yıkamaya başlamıştı. Bir yıl kadar devam ettikten sonra benim bebeğim oldu ve ona annem bakmaya başladı. Ben anneme ayda 500 TL veriyorum. O da bunun yarısını Bağkura yatırıyor, diğer yarısını da evine harcıyor. Elinde şu an nisap miktarınca altını var. Bu altınların zekat zamanı Ramazan ayına tekabül ediyor. Annemin bu durumda zekat vermesi gerekir mi? Eğer gerekirse altınların içinden mi zekatını vermelidir? Bu arada babam hala eve bir maddi destekte bulunmuyor. Annem, durumu müsait olmadığı için veremeyeceğini söylüyor. Ya da zekat yerine bir fakirin çocuğuna dantel örüp vermeyi düşünüyor. Ben bunun doğru olmadığını ona anlattım ama o yine de beni dinlemeyecek gibi olduğundan size bir danışıp hareket edelim dedim.

Aleykümselam. Annenizin elindeki nisap miktarı altını yanında Bağkur veya başka yerlere borçlarının toplamını o mevcut altınlardan düşmeniz gerekir. Borçlar ve bu aydaki elektrik, su ve benzeri ödemelerin toplamı düştükten sonra kalan nisap miktarını geçiyorsa zekât farz olur.
Şu anda veremiyor durumda ise ne kadar zekât düşeceğini hesap etsin, eli rahatlayınca versin. Borcunu bilsin, vermeye niyet etsin. Eli rahatlayınca verebilir. Altınların zekâtının altınların içinden verilmesi de şart değildir. Kaç gram altın ediyor onu bilip onun karşılığı olan para da verebilir. Allah kabul etsin.

Nureddin Yıldız