Mektuplar

"Bu zamanın cihadı nasıl olmalı?" diye soran Müslüman'a mektup

20008
10.10.2011

Kafamı irdeleyen ve içinden çıkamadığım konulardan biri de cihat konusu. Şu anki cihat merhalesini nasıl değerlendirebiliriz? Mücahitler hakkında neler düşünüyorsunuz? Mücadele etmek için gitmemiz gerekir mi? Kur'an'da beyan edilen cihat ayetlerini günümüz şartlarıyla nasıl anlayacağız?

Cihat, Allah'ın dinini yüceltmek, son sözün Allah'ın sözü olmasını sağlamak için gayret etmektir. Mü'min bu gayreti iki alanda gösterir. Biri kendi içinde olur. Yani, kendi içindeki son sözün Allah'ın sözü olmasını sağlamaya çalışır ki buna nefis cihadı denir. Bir de dış alanda yapılan cihat vardır. Küfür ehline ve şeytanın açık gizli ordularına karşı yapılan cihat bu cihattır. Bu iki cihadın her biri Allah'ın emri olarak yerine getirilir. Kıyamete kadar da bu iki cihat eksilmeden devam edecektir. Günün birinde cihada gerek kalmadığını söylemek asla mümkün olmayacaktır.
Söz konusu iki cihattan birini diğerinin önüne çıkarma gibi bir düşünce de doğru değildir. Çünkü gerek nefis cihadı ve gerekse küfre karşı cihat, birbirlerini tamamlar. Nefsini yenemeyenin küfrü yenmesi beklenmez, küfrü yenmeden de nefisler dizginlenemez. İki cihat çeşidini birbirinin tamamlayıcısı olarak görmek gerekmektedir.
Bütün zamanlarda cihat var olacağına ve şeytan da bütün zamanlar için yeni taktikler geliştirdiğine göre cihat, her mü'minin yaşadığı zamandaki nefis azdırıcılara ve küfrün geliştirdiği taktiklerine karşı yapılacak demektir. Allah'a giden yolları tanklar tıkattığında mü'min tanka karşı cihat eder. Aynı şekilde sabah namazına kalkmayı TV engellediğinde de TV esaretine karşı cihat eder. Cihat yeri gelir internete karşı, yeri gelir cep telefonuna karşı yapılır. Hangi cihadın nerede ne zaman yapılacağını dışarıdan kestiremeyiz. Bu şuna benzer: Bir eczanedeki farklı hastalıklara karşı onlarca ilacın hangisi 'şu insana' verilmeli şeklindeki sorunun cevabı elbette, onda hangi hastalık varsa o hastalığın ilacı verilmeli şeklinde olacaktır. Cihat da böyledir; bizi Allah'a giden yoldan alıkoyan ne ise cihadımız da o olmalıdır. Tank veya bir dergi parçası. Birini gereksiz görmek de yanlıştır, birine yığılıp diğerinde tuzağa düşmek de yanlıştır.
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız