Yazılı Fetva

Cemaati olmayan imam ne yapmalıdır?

2395
10.08.2020

Hocam ben köyde görev yapmakta olduğum için cemaatim yok denecek kadar az. Hatta yok desek yeridir. 2-3 kişi ama cuma günleri 10 kişiye ulaşır. Ben de 2 senedir sürekli namaz ve ahlaki konuları anlatıyorum ki faydası dokunsun. Ama ne bir değişiklik var ne de istek. Ben de tabiri caizse ev kampına aldım kendimi sürekli geliştirmeye yönelik. Vaktimi böyle değerlendiriyorum. Ama içimde de bir sıkıntı var. Neden değişmiyorlar diye. Hatta çoğu zaman istifa etmeyi dâhi düşündüm. Aldığım parayı hak etmiyor muyum bu durumda?

Yılmaya gerek yoktur. Sadece senin köyün değil her yer öyle veya ondan da beter. Orada sana hürmetleri varsa sen bari ona şükret. Genel bir dini eriyiş içindeyiz ne yazık ki. Bunu da dert eden yoktur. Sen devam et. Bu dönemi de yoğun Kur'an okumaları ile geçir. Mesela her on günde bir hatim indir. Hafız değil isen Bakara suresini ezberleyerek mini bir hafızlık yoluna gir. Hafız isen hadis ezberle. Oradan beş yüz hadis ezberleyerek ayrılmaya azimli ol. Kitaplar oku. Mesela bir ilmihal kitabının uzmanı ol adeta.
Ve oradan kitlesel bir dönüş yerine “bir kişi de olsa” namazla buluşturduğun bir insan bırakarak ayrılma planı yap. Asla yılma. Senin durumunda nice peygamberler oldu. Daha da fena durumda idiler. Allah yardımcın olsun. İyi haberlerini beklerim.

Nureddin Yıldız