Yazılı Fetva

Çocuğa İsim Konulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

12425
08.12.2011

Selamünaleyküm hocam. Çocuğa isim koyarken dikkat etmemiz gereken hususlar nedir? İsmin Arapça veya Türkçe olması farkeder mi? Konu ile ilgili bir Ayet veya Hadis-i Şerif var mı? Melih ve Görkem isimleri verilmesi uygun isimler midir? Araştırmama rağmen bu konuda net bir bilgiye ulaşamadım. Zamanımız kısıtlı olduğu için bir an önce kalbimizi rahatlatacak ve doğru karar almamızı sağlayacak bir bilgiye ihtiyacımız var. Cevabınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.

Selamünaleyküm.
İsimlerin Arapça olması ile Türkçe olması arasında bir fark yoktur. İsimlerin anlamı ve çağrıştırdıkları mefhumlar önemlidir. İman ve ahlâk açısından sakıncalı bir çağrışım yapmayan her isim verilebilir. Dikkat ederseniz, isim de bir kültür meselesidir. Kültür de en önemli savaş sistemleri arasında yer almaktadır. Bir tek kişi üzerinden de olsa savaşta taviz vermeme ilkesine sadık kalmamız önemli bir husustur.
Melih, Arapça kökenli bir isimdir. Görkem ismi ile yaklaşık aynı anlamları vermektedir. Siz yine Melih isimini tercih etseniz daha iyi edersiniz.

Nureddin Yıldız