Yazılı Fetva

Çocuğa zorla Kur'an ezberletilmesi doğru mudur?

5090
22.09.2018

Hocam, Allah rızası için yardım edin bana. Ben hafızım, babam benim irademi yok sayarak bir hafızlık yaptırdı bana. Aradan seneler geçti, kitabımızın kıymetini anladım. Onu sevdim ama şimdi de ben geçen yıllar içinde hafızlığı unuttum. Şu anda bir sayfayı ezbere okuyamam. Hatta bir keresinde babamla sizin ziyaretinize gelecektik. Bana hafızlıktan sorarsınız diye korktum gelmedim. Kimsenin bana bir şey söylemesine gerek yok ben kendimden utanıyorum. Sizden Allah için akıl yardım fikir istiyorum. Ben Kur’anımla yeniden buluşabilir miyim? Bana akıl verin lütfen.

Şöyle bir soruma cevap ver:
 
Maazallah sen kıpkızıl bir kafir olsa idin, Allah’ın kapısı sana açık olmayacak mı idi? Kim hatasından geri gelmek istedi de Allah Teâlâ onu kabul etmedi, kim?
Önce bunu anla, zihnine kazı, ebediyyen unutma: Allah’ın kapısı açıktır, herkese açıktır. Elbette böyle büyük bir nimetin kadrini bilememek ve yılları boşa geçirmek zarardır ama asla bu durum işin sonu da değildir. Bugün Kur’an ile barışmaya ve onunla donanmış olmaya karar versen biiznillah kararında samimi olduğun sürece iyi yoldasın ve iyisin demektir. Bundan şüphe etmeyiz.
 
Peki ne yapabilirsin? Sana örnek bir tablo çizeyim:
 
- Önce beyninden umutsuzluğu sil. Ben dönersem hatamdan Rabbim beni kabul buyurur diye iman et. Önce beyin temizliği. Şeytanın saldırılarından korunmak, önce bu.
 
- Kolay kolay Kur’an ezberi sıfır olmaz, erir incelir ama sıfır olmaz. Bu da şu demektir: yeniden ezbere döndüğünde olmaz bir şeyle karşılaşmayacaksın sen. Biraz uzun, biraz zor ama olabilir bir iş ile karşılaşacaksın biiznillah.
 
- Bir hafız ve hafız yetiştirmiş hoca efendiye git. Senin durumunu bir iki gün içinde denesin, tespit etsin. Kayıbını ve takviyen için ne yapman gerektiğini ondan öğren.
 
- Buna da imkanın olmazsa üç sahifelik surelerden birini yeniden ezberler gibi ezberlemeye çalış. Günde bir saat çalışarak bir haftada onu yani sureyi yanlışsız okuyabilirsen biiznillah iş kolay olacak demektir. Ondan sonra bana durumu yaz, yol planı yapalım.
 
Şimdi zihnini temizle ve yola çık.

Nureddin Yıldız