Yazılı Fetva

"Derslerde Talebem Basit Diyebileceğimiz Konuları Anlamıyor"

2969
04.09.2018

Selamünaleyküm ve rahmetullah hocam. Hocam benim liseli kızlarla bir ders grubum var. Elhamdülillah onlarla beraber hadis dersleri yapıyoruz. Genellikle derste bilinç, şuur konuşmaları yapıyoruz. Konuları hepimizin anlayacağı düzeyde örneklendirerek anlatıyorum. Kardeşlerden özel olarak yanıma gelenler oluyor. Elhamdülillah ümmet adına hayatlarında aldığı güzel kararları benle paylaşıyorlar. Fakat birinden olumsuz dönüş aldım ve çok üzüldüm ne yapacağımı bilemediğim için size soruyorum hocam. Kardeşlerden biri yanıma geldi. "Abla bu dersler bana çok ağır geliyor" dedi. Yani kardeşimiz, konuştuklarımızın yaşama noktasında ağır olduğunu söylüyor. Hocam ben o kardeşimize neler söylemeliyim? Çünkü derslere gelmese de muhabbetimi hep kurduğum bir insan. Bir de ben bundan sonrası için derslerde nasıl bir yol yöntem denemeliyim? Allah razı olsun hocam.

O kardeşte terslik yoktur. Her konuştuğunu etkileyeceğini zanneden biri olarak sende aşırılık var. Toplum böyledir; beşi anlar sekizi anlamaz, kimi zaman hiç kimse anlamaz. Sabırla devam edeceksin. Taşlara konuşur gibi konuşacaksın ama yılmayacaksın. Sen peygamberlerden biri de olsan durum böyle idi. Bugün anlamaz yarın anlar o. Yarısını anlar, birazını anlar. Hiç anlamaz ama yıllar sonra, senden çıkan bir kelime ona hayat verir. Biz bilemeyiz bunları, Allah bilir. Kalplerin sahibi odur. Tesir verecek olan odur. Seni dinleyenlerin hangisi, sonu iyi getirecek bilmezsin.
Özellikle şunu da bilmelisin ki, senin gayen Allah Teâlâ’nın rızasını kazanmaktır. Onun rızası da kişilerin sayısına, aldığın olumlu tepkilere göre değildir. Aksine senin çalışıyor olman, bir kelime duyurmak için çırpınıyor olman seni kazandıracaktır. Öyle yap; insan sayma, dönüşüme takılma. Allah için çalışıyor olmaya bak. Göreceksin ki, ufukta çok daha güzel şeyler olacak biiznillah. Allah mübarek etsin.

Nureddin Yıldız