Mektuplar

Down sendromlu çocuğumun İslami eğitimi nasıl olmalıdır?

10604
30.06.2015

Yakın zamanda down sendromlu bir kız bebeğimiz oldu. Onun İslami eğitimi nasıl olmalı, İslami olarak yükümlülükleri neler, ahirette durumu ne olur? Bize neler tavsiye edersiniz?
Allah razı olsun.

Size bütün yüreğimle dualar ederim, Rabbim yardımcınız olsun. Size en büyük tavsiyem sabırdır. Dağlar gibi sabır sahibi olmalısınız. Çocuğa karşı sabredin. Eşler olarak birbirinize sabredin.
Çok iyi bilin ki, Allah kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. İmtihan etmek dilediyse kullarından birini, o imtihan muhakkak o kulun kaldırabileceği niteliktedir. Ağır görenler kazanması mukadder olmayanlardır.
Bu yavru eşler olarak sizin aranızdaki tutkalınız olun, sizi bir arada ve kenetlenmiş olarak tutmaya sebep olsun. Yavrunuzun durumunu bir aile saadeti sebebine dönüştürün. Şeytan sizi bunun tersi yöne çekmek isteyecektir aman dikkatli olun.
Tıbben gerekenleri ihmal etmeyin. Onu doktoruna götürmeyi ibadet olarak bilin.
Yavrunuzun yaşı ilerledikçe, hastalığı nedeniyle bir gecikmesi olacaktır. O gecikmede gerçek zekâ durumu ne ise siz de ona göre çocuğun dini eğitimini yapacaksınız. Mesela yavrunuz sekiz yaşında iken doktoru size onun zekâ ve beyin kabiliyetinin iki yaşında olduğunu söylerse siz de iki yaşında çocuğa ne yapılırsa onu yapacaksınız. Yaşı kaç olursa olsun durumunuz budur. Bunun dışında özel durumu söz konusu olursa ileriki dönemlerde, onu da hususi olarak araştırırsınız.
Bilhassa tıbben gerekenleri öncelikli görün. Yaşı ilerledikçe temizliği ve avret korumasına önem verin.
Allah yardımcınız olsun. O çocuk sizin cennet davetiyenizdir, kıymetini bilin. Gelen gidene bilhassa kadınlar arasında şiir tekrarı gibi yavrunuzun sıkıntısını anlatıp durmayın, insanların lakırdılarını dinlemeyin. Çekilmez bir dertmiş gibi hissetmeye başlarsınız sonunda. Sabredin ve davetiyenizi iyi koruyun. Nice insanlar doğurup büyüttükleri şirin yavrularının yüzünden ateşle boğuşurken siz bu engelli yavrunuzun davetiyesi ile biiznillah cennet bulacaksınız. Üç günlük dünya hayatını geçince ebedî hayat sizin gülmenize vesile olacaktır inşaallah. Kıymetini bilirseniz, tebrik edilecek durumdasınız.
Hele annesini tebrik ederim; sabretsin cennet bulsun. Size dualar ederim, yavrunuzun şefaat vesileniz olmasını dilerim.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
* twitter.com/nurettinyildiz
* facebook.com/nureddinyildiz

Nureddin Yıldız