Yazılı Fetva

Dul bir kadının evlilik görüşmesi

9076
13.06.2020

Hocam ben 5 yıl önce eşimden ayrıldım, oğlumla babamın evine dönmek durumunda kaldım. Boşandıktan bir yıl sonra, yeni bir evlilik kurmak amacıyla, birkaç kişiyle tanıştırıldım ve tanıştırıldığım kişilerde şu durumu gördüm. Evlenmek için tanıştığım kişiler, sanki ben evlilik için değil de İŞKUR’a başvuruda bulunuyormuşum gibi bir davranışa girerek, üniversite mezunu olduğum için illa ki çalışmam ve iş hayatında olmam yönünde davranış sergiliyor. Ne kadar da, maddi bir beklentim yok desem ve Peygamberimizin (sav) "Kolaylaştırın, zorlaştırmayın" hadisini karşımdaki muhataba hatırlatsam da, devir değişmiş, muhatabım olan eş adayı benden daha maddiyatçı çıkabiliyor ve bu devirde tek maaşla olmaz diyor.Rastladığım bir diğer durum ise, benim açımdan daha rahatsız edici. Eş adayı olan muhatap benimle tanışma aşamasında cinselliğe nasıl baktığımı, fikrimi, düşüncelerimi, affınıza sığınarak söylüyorum hayallerimi sorar oluyor. Ben bu konuyu konuşmak istemiyorum ve karşı tarafa bunu reddettiğimi söyleyerek, kendime bu konuları hatırlatmıyorum dediğimde, bu devirde böyle olur mu, senin ihtiyacın yok mu gibi bir hadsiz cevap alıyorum. Hâlbuki ben bu tarz şeyleri konuşarak, harama kapı aralamamaya ve şeytana taviz vermemeye çalışıyorum. Elbette ben de yalnız yaşamak ve yalnız ölmek istemiyorum, hayatın yükünü birlikte omuzlayacağım bir hayat arkadaşım olsun istiyorum. Ama bahsi geçen durumlara maruz kalıyorum. Bu konuda kalbim çok darda. Ben kullar arasından bir kul, insanlar arasında bir insanım. Sadece Müslüman Türk kadını vasfı ve etiketiyle bu devirde evlilik yapmanın imkânsız olması karşısında şaşkın durumdayım. Ne yapmam ve nasıl davranmam gerekiyor hocam bana yardımcı olur musunuz?

Bacı, derdinizi çok iyi anladım. Sizin gibi pek çok bacı ile bu konuda dertleşiyoruz. Yaşadığımız zamanda güya dindar insanların bile temel ölçüsü para ve cinsellik olmuştur desem abartmış olmam zannederim. Böyle bir zamana geldik. Sabrederek, dik durarak daha çok sevap kazanacağız. Sizin için dua ederim Rabbim sizi muhafaza buyursun. Size şunu söyleyebileceğimi zannediyorum:
 
a. Sizinle önceliği iş olan yani sizin çalışmanızın gerekliliğini hissettiren bir görüşme yapanın aile hayatı emeli olduğunu zannetmem. İkinci bir cümleye gerek bırakmadan konuşmayı terk edebilirsiniz.
 
b. Çok önemli bir konu da yavrunuza ne kadar babalık yapabilecek birinin size geldiğidir. İnsanlar kendi çocuklarına bile babalık yapmaya yanaşmamaktadırlar. Yavrunuzun ezileceği muhtemel bir evlilik yapmayın.
 
c. Sizinle görüşen biri büyük ihtimalle öncesinde bir evlilik yapmış olmalıdır. Boşanma nedenini iyi araştırın. Şüphesiz bu araştırmada adil olun, iftiraya inanmayın ama araştırın.
 
d. Bir harama düşme tehlikeniz maazallah söz konusu olduğu zamanda kurallarınızı gevşetip evlenebilirsiniz. O zamana kadar muhakkak sabredin. Çevrenizin bunaltan dedikodusuna itibar etmeyin. Duymayın insanların sizinle alakalı sözlerini.
 
e. Bu süreci muhakkak ibadetlerinizi ve Kur'an okumanızı yoğunlaştırarak geçirin ki iç huzurunuz yerinde olsun. Aksi takdirde şeytan sizi kemirir, içten içe eriyebilirsiniz Allah göstermesin. Sizin için dua ederim.

Nureddin Yıldız