Mektuplar

Ebelik mesleği icra eden hanımefendiye mektup

10400
10.11.2015

Selamünaleyküm hocam. Sizinle tanışmamı sağlayan Rabbime hamdolsun. Rabbim sizden razı olsun inşallah. Sizi tanıdıktan sonra fikir dünyamın ne kadar değiştiğini anlatamam. Dualarımda anne babamdan sonra gelen değerli bir öndersiniz benim için. Şu zamanda Müslüman gençlerin psikoloğusunuz. Rabbim uzun ömürler versin.
Hocam ben yirmi yaşında bir kız talebenizim. Ebelik üçüncü sınıf öğrencisiyim, mesleğimi çok seviyorum, elhamdülillah. Sizi tanıdıktan sonra mesleğimi cihat düzeyinde gördüğümden daha da bağlandım diyebilirim hocam.
Hocam iki büyük emelim var. Biri, Rabbim nasip ederse helal bir dairede evlenip imanlı evlatlar yetiştirmek, onların eğitimleriyle birebir ilgilenmek, onları İslam’a hizmetkâr yapmak. Bu hayalle yatıp bu hayalle kalkıyorum, şimdiden dualar ediyorum. Kendimi de bir yönden çocuk gelişimi, aile psikolojisi konularında geliştirmeye çalışıyorum, elhamdülillah.
Diğer bir emelim de, mesleğimde insanlara en faydalı şekilde hizmet etmek. Hocam size sormak istediğim tam olarak bu ikisi arasında kalıp bocalamak. Hangisine daha çok ağırlık vermeliyim, işimi yaparsam mı ümmetime daha faydalı olurum yoksa Müslüman evlatlar yetiştirerek mi? Yoksa işimi bırakmalı mıyım?
Ben hep ilerde kendimi çok çocuklu bir ailede hayal ediyorum. Her ne kadar, ‘hem çalışıp hem nasıl bakacaksın o kadar çocuğa?’ deseler de ben bu emelimden vazgeçmeyeceğim inşallah. Sizin de dediğiniz gibi büyük düşünmekten vazgeçmeyeceğim inşallah. Yarın bir gün bu hayali gerçekleştiremeden ölürsem de hayalimle dirilirim diye düşünüyorum.
Benim çok büyük bir dini eğitim geçmişim yok. Kendi çapımda dini bilgimi geliştiriyorum. Gelecekteki çocuklarım adına da endişeliyim, onlara verebileceğim en değerli şey bana ailem tarafından verilmeyen, ‘ümmete hizmet heyecanı’ hocam.
Bu sorularım belki ileriye dönük oldu ama yarın bir gün size mesaj atamamak da var, bir saniye sonrası için garantimiz olmadığı gibi.
Bir de değerli hocam, bu meslekte dini yükümlülüklerim nelerdir? Müslüman bir kız ebelik mesleğini daha iyi nasıl kullanabilir? Allah ebeden razı olsun, Rabbim size hayırlı uzun ömürler versin. Dualarınıza çok ihtiyacım var. Allah’a emanet olun.

Aleykümselam.
Kızcağızım,
Rabbimden seni umduklarından daha güzeline erdirmesini diliyorum. Dilerim, senin elinde bu ümmetin umutları dünya gözü görsün. Kendi doğurduklarına ve ümmetimin umutlarına ana olasın. Bağrın çiçek açsın, o bağrın büyük bir bahçe olsun. O bahçe ümmetimin diyarını çiçeklendirsin.
Kalbimin en derin köşelerinden yankılanan duam budur sana.
Kızcağızım,
Mesleğini mübarek gördüğümü biliyorsun. İmrenilecek bir iş yapacaksın inşaallah. Elinde mini bebekler dünyaya gelecek ve onlar seni bilip hatırlamasa bile melekler bilecek ve hatırlayacak. Onlardan sadece birisi dahi sen bu dünyadan çekilip gittikten sonra gece seccadesinin başında secde ederken melekler seni mezarında muştulayıp duracaklar. Doğurdukların da doğurulmasına sebep oldukların da senin sevap makinen gibi çalışacaklar biiznillah.
Ne mutlu sana! Ne mutlu sana ki, işini cihada çevirmeyi istiyorsun. Büyük olan ve seni farklı yapan budur zaten. Allah seninle olsun. Elin şifa menbaı olsun. Sevilesin, aranasın, umut yağdırasın.
Kızcağızım,
Sana ebelik mesleği ile alakalı uzun uzun yazmam gerekmiyor. İnsanlık bilen İslam bilir. İslam bilindi mi de gebelik de ebelik de bilinmiş olur. Bu nedenle ‘ebelik kuralları’ diye bir başlık açmam gerekmez diye düşünüyorum ama genç bir mü'mine hanım olarak mesleğinde dikkat edeceğin ilkelerden söz etmeliyim sana.
1- En önemli mesleğimiz mü'min oluşumuzdur. Mesleğin ne olursa olsun, kazancın, işin, programın, hayatın, evin, evliliğin, zevklerin, tarzların mü'min kimliğinin altında kalsın. Önce mü'min ol sonra ne olursan ol! İmanını ve mü'min kimliğini koruman, yaşamak için nefes almayı hangi gözle görüyorsan o gözle gördüğün değerin olmalıdır.
2- Ebelik, canla alakalı bir iştir. İnsana tutacaksın, insanı dünyaya getirirken iş yapacaksın. İnsan ise Allah’ın en mükerrem mahlûkudur. Kâfir bile olsa insan insandır. Ona göre iş yapmak zorundasın. Bunun için de mesleğini, kurallara uygun yapmanın üstüne çık ve en mükemmelini yapma heyecanı taşı. Elin melek eli gibi olsun. Tuttuğun rahmet bulsun seninle. Ebelik ilimlerini iyi tahsil et. Notun zayıf olan dersleri gerekiyorsa tekrar oku. Ebelik ilmini her zaman talebesi olduğun bir dal olarak bil. Yenilikleri takip et. Sürekli oku. Dinini de oku, ebelik ilmini de. Senden daha tecrübeli olanların talebesi olmaktan çekinme. Bilmediğini sor, anlamadığını öğren. ‘Mü'min kadınların en iyi ebesi mü'mine hanım’ diye bir ödül konacaksa bir gün, o sana verilsin muhakkak.
3- Mesleğinle dinini bir arada tut. ‘Ebe’ olman yetmemelidir sana. ‘Mü'mine Ebe’ olmalısın. Mesleğin elinden, imanın alnından okunmalıdır. İlim olarak da bunu böyle yap meslek olarak da. Ebelikte kültürlü dinde cahil olamazsın. İbadetlerini ihmal ederek, ahlâkını gevşeterek ebelik yapmanın anlamı olmaz. Evet, yeri gelir bir mü'min kadına yardım için sadece farzları kıldığın, nafileleri ertelediğin olabilir. Bu senin için bir eksiklik olmaz ama ümmetimin analık adaylarını paralarına veya arkalarındakilere göre değerlendirdiğin zaman mesela, kaymaya başlamış olursun. Sen sadece ebe olamazsın. Bu ümmetin umutlarının ‘mü'mine ebesisin.’
4- Evlilik konusunda sakın acele etmeyesin. Vakti geldi ise hemen evlen; bugün evlen. Vakti gelmedi ise erken doğum yapıp bebeği küveze atmak gibi sonuçlanabilecek bir erken evlilik yapma sakın. Erkekler yani senin evlenebileceğin adaylar senin bu berrak ve nurlu arzularını kendi lehlerine ama senin aleyhine değerlendirip seni kapmamalıdırlar. Vaktinde, uygunu ile ve Şeriat’a göre bir evlilik yap. Bunu hedefin olarak gör.
5- Bilesin ki, sabır bütün mü'minlerin, özellikle de senin en güzel silahındır. Onu kuşan, onunla yol almaya çalış.
Sana dualar ediyorum kızcağızım. Senden de bana dua etmeni istiyorum. Ben, sen ve biz, Rabbim lütfetsin de ümmetimizin yeniden doğumunu görelim. Şen olalım o gün. Sancağımız dikilsin o gün. Biz toprağın altında da olsak bize tekbir sesleri gelsin o gün, o doğum günü biiznillah…
Selamünaleyküm.
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız