Yazılı Fetva

Ebu Hanife bir rekâtta hatim etti mi?

18590
06.04.2016

İzlediğim "Çağların İmam Azamı - Ebu Hanife -Nurettin Yıldız Hocaefendi 08 Şubat 2011 tarihli Sohbeti" isimli Youtube sohbetini izledim.
Mübarek Ebu Hafine´ye isnad edilen "bir rekâtta Kuranı hatim ediyordu"
tekrarlanıyor. Bu farklı kaynaklarda da okunabiliniyor.
Değerli kardeşlerim, İslamiyet’te mübalağanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Bir rekâtta Kuran okumak ise - hele hele - sabah namazının bir rekâtında okumak mübalağa değil, mümkün olmadığı kanaatindeyim. Kuran’ın sayfasını hatasız okumak için en az bir dakikanızı alır. Dolayısıyla hatim etmek en azından 10 saat sürer - ki 10 saat ayni hızla okumanız gerekiyor.
Ayriyeten İmsak vaktinden güneş açılana kadar gecen saat 10 saatin çok daha altında olduğundan dolayı yine mümkün olmayacağı bariz bir şekilde görülüyor. Hepimiz İmam-ı Azamı sever ve sayarız. Ama âcizane benim fikrim böyle mübalağa eden düşünce ve fikirleri doğruyu bulmak adına, İslam adına, Allah’ın rızasını kazanmak adına, yaymamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Hatta bu gibi düşüncelerin doğrultulması gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde beser olan insanlar yüceleştirilip, Allah’ında kabul etmediği yerlere koyulmasına sebep olabiliyoruz.
Düşüncelerinizi merakla bekliyorum.

Hassasiyetinizde ilke olarak haklısınız. Ancak o konuşmada eğer dikkatli dinleyebildi iseniz, o tür uygulamaları tavsiye veya teşvik yapmış da değiliz. O isimler etrafında bu tür bilgilerin, o nesillerde kalite ve heyecanın ne düzeyde olduğuna işaret etmeye çalıştık. Meseleyi bir de bu zaviyeden görmeye çalışınız. Allah yardımcımız olsun. Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız