Yazılı Fetva

Evlilik İçin Erkekte Hangi Özellikler Aranmalı?

44232
05.03.2011

Ben 21 yaşında bir bayanım. Evlenmeyi düşünüyorum. Çok talibim oluyor ama bir türlü nasip olmuyor, her gelende bir sorun çıkıyor. Erkek adayı iyi olunca bu sefer ailesinde bir pürüz çıkıyor. Ailesi iyi olursa erkekte bir sorun çıkıyor, bu sefer de ailem vazgeçiyor. Acaba çok mu inceliyoruz? Ne yapmamız gerek? Günümüz şartlarında namusumuzu korumak çok zor, harama çok çabuk bulaşıyoruz bunun için hayırlı bir evlilik yapmak istiyorum. Acaba ya nasip diyerek çok irdelememek mi lazım?

1- Bir kere yaşınız geç kalmışlık yaşı değildir. Tam evlenmesi uygun bir yaştasınız. Geç kalmış ya da sorun halini almış olmak için en az iki-üç yılınız daha var.
2- Gelen tekliflerde öncelikle Peygamber aleyhisselamın tavsiyesine uyup, din ve ahlâk şartını arayın. Ama sadece din demiyorum; din ve ahlâk ikisi de aransın.
3- Din ahlâk şartından sonra kesinlikle fiziki vasıf arayın. Gözünüze hoş gelen, seveceğiniz bir insanla evlenmeniz gerekir.
4- Ekonomik vasıfların hiç birini aramayın. İş, diploma ve benzeri talepleriniz olmasın.
5- Ailevi ilişkilerine önem verin. Anne ve babası ile olan ilişkisi nasıl yürüyor, onu izlemeye çalışın. Allah'tan sonra anne ve babasını görmeyen evlenilmeye değer biri değildir.
6- Bağlı olduğu bir cemaati varsa onu araştırın. Kör bir taklitçi ile evlenilmesi de doğru değildir.
7- Olumlu veya olumsuz cevap için kesinlikle zaman ayırın. Üç gün düşünmeden cevap vermeyin.
8- Son kararınızı İSTİHARE yaparak verin.
9- İtimat ettiğiniz biri ile muhakkak istişare yapın. Tek başınıza karar vermeniz eksik olur.
10- Bir kaç kere başlayıp bozulmaya takılmayın. Onuncu görüşmede bile sonuca ulaşsanız bu normaldir. Allah işinizi kolay etsin.

Nureddin Yıldız