Yazılı Fetva

Finans Kurumundan Kredi Alarak Ev Sahibi Olunabilir mi?

15994
07.12.2010

Bir ev almak istiyorum, yalnız bu finans kurumlarından alacağım parayla mümkün. Bu da on yıl gibi bir sürede bitecek bir kredidir. Kiracıyım, yani ancak böyle ev sahibi olabiliriz. Onlar da kârını koyarak bu evi bana on yıl gibi bir zaman içerisinde kira öder gibi taksitlere bölerek veriyor. Bunda bir sakınca var mı?

Yaşadığımız süreçte faiz en yaygın fitnelerin neredeyse başında gelmektedir. Daha önce faizle mücadeleye ömür verenlerin şimdi faize bir yol bulmaya çalıştıklarını görebilmekteyiz. Akıbetimizin kötü olmasından Allah'a sığınırız.
Finans kurumlarının uygulamaları hakkında HELAL hükmü vermek neredeyse mümkün değildir. Haramlığı konusunda da elimizde, tartışılır belgeler bulunduğundan kesin bir söz söylemek zor olmaktadır. Bu nedenle finans kurumlarından yürütülen paralı ilişkiler hakkında nihai bir söz söylerken belgeli konuşma imkânı bulamıyorum; tartışılabilir hükümler etrafında hareket etmek durumundayız. Takvaya meyleden için girilmemesi gereken bir kapıdır, giren için ise faizli bir işlemdir sözü tartışılır. Allah yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız