Yazılı Fetva

Gelinin Kayınbaba ve Kaynanaya Karşı Görevi Nedir?

23928
23.01.2011

Annem ve kayınvalidem yalnız yaşıyorlar, kayınbabam da kaynım ile yaşıyor. Benim evim ayrı. İlgilenmem gereken 4 ev olunca yetişemiyorum. Kayınbabam gün aşırı gelmemizi istiyor. İsteğini yapmazsak vebali olur mu? Onunla ilgileneceğiz derken annemi ve kayınvalidemi ihmal ediyoruz. Annem en yaşlıları. Onlar anlayışla davranıyor ama onlara da haklı kalırız diye korkuyorum. Diğer akrabalarımla, arkadaşlarımla vakit geçirmek ve kendime de vakit ayırmak istiyorum ama hepsi birden olmuyor. Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Gelinin kayınbabaya karşı görevleri nelerdir? Anne-babanın rahatsız olduğumuz, bizi üzen davranışlarını söylemek uygun mudur?

Allah için yapılan ibadetler de dahil olmak üzere bir Müslüman, ancak gücünün yettiği kadar yük taşır. Dört eve bakmanız veya altı eve bakmanız değil ne kadar bakabildiğiniz önemlidir. Her şeyden önce eşinize karşı görevlerinizi birinci plana alın. Sonra çocuklarınız ikinci planda olsun. Üçüncü planda da eşinizin talepleri doğrultusunda veya makul ölçüler içinde diğer yaşlılara yardım edin.
Sizin asıl göreviniz eşinize karşıdır. Diğerlerine onun gönlünü almak için yardım edeceksiniz. Yaptıklarınızı Allah rızası için yaparsanız, kesinlikle büyük ecir kazanırsınız. Hastanelik olacak kadar da yorulmanız doğru olmaz. Bir de özellikle hiç kimsenin kavgasına, kabalığına karışmayın; ecriniz azalmasın. Allah sabırlar versin

Nureddin Yıldız