Yazılı Fetva

Hangi fıkıh, hadis, tefsir kitaplarını tavsiye edersiniz?

32811
01.01.2016

Bir iki aydır mümin hayatı yaşama gayreti içerisindeyim. Ancak nasıl bir program uygulamam gerektiğini bilmiyorum. Okumam gerekenler hususunda (bilgi düzeyimi de göz önüne alarak, zayıf bir düzeydeyim çünkü) bir yol çizerseniz sevinirim. Somutlaştırmak gerekirse, Kur'an-ı Kerim'i Arapça olarak okuduktan sonra meal okumalıyım, hangi meali okumalıyım? Tefsir çalışması şu an için erken geliyor bana ama okumam gerekirse hangi tefsiri tavsiye edersiniz? Ayrıca hadisi şerifler konusunda hangi muhaddisin kitabını tavsiye edersiniz günlük okumam için? Ayrıca, alanım olması hasebiyle hukuka ilişkin (günümüz hukuku ile mukayese için) tavsiyeniz ne olabilir?

Allah Teâlâ sizi razı olacağı işlere muvaffak kılsın.
İlim başlığı altında size şunları tavsiye edebiliriz:
a- Bir ilmihal kitabını kavrayacak şekilde okumalısınız. Onu okumadan Kur'an okumanız bile yerini bulmamış olabilir. Diyanet'in ilmihali güzeldir, okuyabilirsiniz. Okuduktan sonra da temel kaynağınız olarak başucu kitabı şeklinde yanınızda olmalıdır.
b- İkinci olarak da Riyazussalihin hadis kitabını şerhi ile beraber okuyabilirsin. Erkam Yayınları arasında çıkan şerh sizin için ömür boyu yeterli olur.
c- Tefsir olarak da M. Toptaş'ın Şifa tefsiri size yeterli olur.
d- Mesleğinizle alakalı olarak yapacağınız karşılaştırmalar için binlerce kitap yerine size tavsiyem şu olur: Kendinize bir ilim danışmanı bulun. Onunla yazışın, görüşün. O sizi fıkıh dünyasına taşısın. Daha rahat ve daha kalıcı bir yöntem olur bu.
Allah yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız