Mektuplar

Hanımların, Hakim ve Savcılık Yapmasını Soran Müslüman Gence Mektup

27401
21.06.2014

Selamünaleyküm hocam,

Ben hukuk bölümünde okuyorum. Hocam son zamanlarda aklıma takılan bir konu var. Bayanların hakimlik yapması dinen uygun mudur? Bayanların bu bölümü okuması açısından bir mahsur var mıdır? Mesleğe dair görüşleriniz nelerdir? Allah'a emanet olun. Selamünaleyküm

Selamünaleyküm.

İslam ile idare edilmeyen yerlerdeki meri hukuk ilminin öğrenilmesi ve ardından da elde edilen diplomanın verdiği hakimlik ve benzeri mesleklerin icra edilmesi meselesini bu asırdaki ilim adamlarımızın ihtilaf ettiği konular arasında görüyoruz. Tamamen reddedenlerin yanında, değerlendirilebilir bulanlar da vardır. Erkek veya bayan ayrımı yapmadan önce bu yönünü ele almamızda yarar vardır. Şahsi kanaatimiz; itikat açısından kabul etmiyor olmamıza rağmen, şerden emin olmak açısından bu bölümlerin, dinine vâkıf gençlerimiz tarafından tahsil edilmesi ve diplomasının da kullanılması yönündedir. Evet, ortada bir risk vardır ama bu risk belki de camideki imam efendi için de vardır. Hiçbir meslek, İslam’ı merkeze almayan böyle düzenlerde el kol sallanarak icra edilebilir nitelikte değildir.

Bayanların hukuk tahsilini ve tahsilin neticesi olarak hakimlik ve savcılık gibi meslekleri icra etmelerini ise risk içinde risk taşıyan bir alan olarak görüyoruz. Çok özel yetiştirilmiş, koruma altında tutulmuş, mü'min çevresinden hiç koparılmamış ve orada bulunma maksadını imanı ile alakalı gören bir bayan için ‘ümmet adına kullanılmış bir zaruret’ olarak değerlendirebiliriz. Avukatlık ise biraz daha olabilirliği bulunan bir alandır.

Dikkat ederseniz ağır bir sorumluluğun ifadesi olan şartlardan söz ediyoruz. Bu da herkesi imanı ile başbaşa bırakıp karar vermeye sevk etmektedir. Allah Teâlâ rızasına muvafık amellere hepimizi muvaffak kılsın.

Selamünaleyküm.

Nureddin Yıldız

Nureddin Yıldız