Yazılı Fetva

Haram bir işe besmele ile başlamak imanı götürür mü?

13656
04.01.2017

Harama besmele ile başlamak insanın imanını götürürmüş. Mesela bazen yakınlarımı dışarı sinemaya götürüyorum. Netice olarak sinemada dini filmlere gitmiyoruz. Ben arabaya binerken dışarı çıkarken besmele çekiyorum, harama götüren yolda haram diye biliyorum ve bunun uygun olmadığını da bilmiyorum onun için mesela sinemaya gitmek için veya yakınlarımızın düğününe dargınlık olmasın diye giderken besmeleyle çıkmak insanı imanından eder mi? Veya bazen eşimi motorsikletimle gezdiriyorum. Besmeleyle biniyorum motora imanımdan olur muyum? Eşim kapalı ama tam tesettürü sağlanmıyorsa örnekler çoğaltılabilir. Bu durumu merak ediyorum. Hep imanın gidicek sanıyorum çok üzülüyorum cevabınız için şimdiden Allah razı olsun..

Bir kere, gittiğin ve yaptığın bu işlerin hepsinin kesin haram olduğuna karar vermen doğru olmaz. Eşinle motora binmen haramdır şeklinde kesin bir kural konamaz.
İkinci olarak da bu duyduğun kuralın aslı ‘o haramı hafif görerek, yok kabul ederek’ besmele çeken içindir. Dil alışkanlığı gibi bir nedenle besmele söylenmesi ile o tehlike oluşmaz.
Allah yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız