Yazılı Fetva

Harama düşürecek akraba ziyaretlerini kesmeli miyiz?

3897
14.09.2020

Hocam akraba ziyaretinin dinimizde ne kadar değerli olduğunu biliyoruz, ancak eşimle benim akrabalarımda açıklık belasına düşmüş çok bayan akrabamız var, neredeyse tüm akraba ziyaretlerimde bu tür günahlarla karşılaşıyorum, evime davet etmek istemiyorum bu yüzden akrabalarımızı. Ne yapmalıyız hocam, akraba ziyaretlerini bu şekilde devam ettirmek caiz midir? Yoksa terk mi etmeliyiz, ya da en az zarar olacak şekilde devam mı etmeliyiz?

Elhamdülillah Müslüman olarak yaşıyoruz bu hayatı. Bazı insanlar Müslüman olduklarını söyleseler de hayatlarında Müslümanlığın izleri olmayabiliyor. Biz, çevremize göre bir İslam yaşayamayız. Dinimizin emirleri ve yasakları bellidir. Olağanüstü şartlar dışında ne insanlarla sürtüşürüz ne de erimeyi kabul ederiz. Şöyle yapınız:
 
- Allah’ın açık bir emri olan sılayırahime karşı boynunuz eğilmiş olsun.
 
- Allah’ın bir haramı ile karşı karşıya kaldığınız yerde sılayırahimi erteleyin.
 
- Böylece sılayırahimi koparmamış ama harama da girmemiş biri olursunuz.
 
- Bunu şöyle yapacaksınız:
 
Buluşma yerinizde haram işleniyorsa ve siz o harama mani olamıyorsanız sılayırahimi telefon veya başka bir iletişim ile halledeceksiniz. Sizden muhakkak mekân beraberliği isteniyorsa TARTIŞMADAN VE ABARTMADAN gelemeyeceğinizi söyleyeceksiniz.
 
- Bu da sizin bir yandan iyi mümin olma gayretinizi sağlayacak diğer yandan da muhataplarınızı dininizin emirlerine davet etmiş olacaksınız.

Nureddin Yıldız