Yazılı Fetva

Hassas mesane hastasının namazı ve ibadetleri nasıl olmalı?

4328
13.02.2015

46 yaşındayım, 10 yıl önce erken menopoza girdim, beraberinde birçok sağlık sorunları da geldi. Elbette hem tıp hem de alternatif tedavilerden gıda takviyelerinden ve en büyük şifacımız Rabbimden ve Kur’an’dan şifa aramalarım devam ediyor. Sorum şu; tıbben hassas mesane denilen bir hastalığım var, bir bardak su dahi içsem (günde) çok sık, en az 10- 15 kez, tuvalete çıkıyorum, abdestim kalmıyor. Kaçırmadığım için Diyanet fetva vermedi. Normal içmem gereken kadar sıvı aldığımda hayatım tam bir işkence, abdest alıp namaza hemen durduğumda dahi sıkıştığımı çok hatırlıyorum. Bir yere gitmek neredeyse azap. Gece 4-5 kez kalkıyorum. Kaza ibadetlerim var, Kur’an’ı okumak istiyorum. Çalışıyorum, sürekli evde değilim, öyle olsa dahi abdest zor geliyor. Ayrıca çok da kuru bir cildim var, sudan kuruyup kaşınıyor. Ayağıma mest giyiyorum, krem sürmeme rağmen kuruluktan canım acıyor. En azından vakitlerde abdest almak caiz mi? Gazdan dolayı Diyanet fetva verdi ama birkaç kez namazda gazlı devam ettim, fakat çok utanıp geçersiz olduğunu düşündüm. Hemen hemen hiç terlemiyorum, tüm sıvı böbreklerden atılıyor, ilaç bir ay sonra heyet raporu ile verilecek (bazı formaliteler gereği) Ama bir bayan doktor arkadaşım, kendisi de bu hastalıkla uğraşıyor, ilacın çok etki etmediğini söyledi. O namaz kılmıyor, benim için namaz ve abdest esas olduğu için diğer sosyal zorluklara aldırış etmiyorum, arkadaşlar çişli deyip bir yerlere gitmek istemiyor. Tekrar edeyim, 1-2 kez dışında hiç kaçırmadım. Dini hükmü konusunda bana yardımcı olur musunuz?

Bir: Su ihtiyacınızı basit görmemelisiniz. Doktorun size önerdiği su ihtiyacını aynen alın. Bu durum size bir arıza getirirse onu fıkhen nasıl olacak diye inceleyin.
İki: Eğer içtiğiniz su sizde bir idrar sıkışıklığı getiriyorsa ki anlattığınız durum tam anlamı ile bir sıkışıklıktır, kendinizi özürlü kabul edebilirsiniz. Özürlü olarak da her ezan vaktinden sonra abdest alabilirsiniz. Sıkışıklığınız için de gerekli tedbirleri alırsınız. Bizim kanaatimiz sizin özür sahibi gibi davranabileceğiniz şeklindedir. Su ihtiyacını da basit görmeyin. Geçmiş olsun.

Nureddin Yıldız