Yazılı Fetva

Hastalandığı İçin Oruç Bozmak- Zümra İsmi

8713
24.10.2013

Selamünaleyküm.Birincisi, 2010 ramazan ayında umre vazifesi için Mekke’deydim. Benim mide problemlerim var, mikrobik gastrit teşhisi kondu, ilaç kullanıyordum. Ramazan orucuma niyet ettim öğleye kadar tuttum namaz için hareme gittiğimde çok fenalaştım, değil oruca devam etmek yürüyecek, namaz kılacak dermanım yoktu o an. Yalnızdım, ne yapacağımı bilemedim ezan okundu, namazımın sünnetini zor kılabildim. Secdede midem yerinden çıkacak gibi aşırı derecede ağrıyordu, dayanamadım namazın farzını kılmadan otele gittim ve orucumu bozup midem için kullandığım ilacımı aldım. O an çaresizlikten düşünemedim ne yapacağımı, sonra yatıp dinlendim, midemin ağrısı da geçmedi. Biraz kendime gelince çok pişman oldum. Tövbe ettim orucumu bozduğum için. Ama ne yapmalıyım, benim bu durumuma kefaret gerekiyor mu?
İkincisi, Allah’ın izni ile bir kızımız olacak isim olarak "Zümra" ismini düşünüyoruz. Güzel, iyi ahlaklı, cesur, zeki, bilgili anlamında Arapça bir isim olduğunu duyduk. Anlamı dolayısıyla beğenip koymak istiyoruz. Bazı arkadaşlar da Arapça’da böyle bir isim yok dediler. Ben biraz araştırdım internetten, zimr kökünden geldiğini müennesininse zimra olduğunu öğrendim. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Nasıl bir anlamı olur?  Bu ismi koymak uygun mudur? Allah sizden ebeden razı olsun. Selametle

Selamünaleyküm. Orucunuzla ilgili bir sıkıntı yoktur, sadece bir gün kaza etmeniz yeterlidir. Allah afiyetini daim etsin. İsimle ilgili olarak da, makul bir isim olmadığını düşünüyoruz.

Nureddin Yıldız