Yazılı Fetva

Hicri aylar

4672
20.09.2011

Hayırlı çalışmalar.. Benim ögrenmek istedigim bir mesele vardi. Yevmi sek gününü ders olarak anlatiyoruz ama acikcasi ezberden gidiyoruz. Neden derseniz tam arabi ay meselesini bilmiyorum. 1. Arabi aylar kac ceker. Mesela 29 cekmek sadece sabana mi özel (subat ayi gibi) yoksa her arabi olan ay 29 ya da 30 ya da 31 cekebilir mi?
2. Ramazan hilali veya herhangi bir ayin hilali, o ayin girdigi hukmune varilmak icin ne zaman gözükmeli? Yani mesela arabi bir ayin 29 undan itibaren hilal mi aranmali yeni ay girmis olabilir diye? Sorularim biraz karisik oldu ama lütfen yardimci olun. Uydurma ders yapmak istemiyorum cocuklarla. Allah razı olsun.

Selamünaleyküm.
Hicrî aylar 29 veya 30 çekmektedir.
Esasen, teknolojik gelişmeler hangi ayın ne zaman başlayıp biteceğini de tespit edecek noktada olmakla beraber, Müslümanlar adına iş yapanların, Müslümanları ikna edebilecek samimiyet sınavını veremedikleri için teknolojik veriler tatmin edici olmamaktadır. Dua edelim, BİZİM kurumlarımız olsun, BİZİM ibadetlerimize hizmet etsin; o zaman bu sorunlar çözülür. Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız