Yazılı Fetva

İblis

5351
29.09.2011

Allah'in Fakir Kulu saygi deger Yildiz hoca efendi; bu acizane kulun sorusuna Allah'in size lutf etmis bulundugu bilgilerle tatmin edici cevap vereceginiz kanaatindeyim; eger herhangi bir hali ihtimalde surc-i lisan eylersem simdiden affiniza siginirim efendim. Iblis Cehennem'e gidecegini biliyor. Allahu Teala'nin affinin ve merhametinin sinirsiz oldugunu da biliyor, yapmis oldugunun kendisine sonucta bir buyuk mukafat vermeyecegini, bilakis cehenneme suruklecegini de biliyor da; neden? Yaratan'a icten derin istirap ile yakarip yanlis yaptigini ve Allahu Teala'dan bagislanmasini ciddi bir sekilde vacip etmiyor (kibirin otesinde olan birsey olmasi lazim). Size simdiden tesekkur ediyorum. Allah'a emanet olun efendim.

Selamünaleyküm. Bu sorunun iki türlü cevabı vardır. Bu cevapların birincisi felsefe üzerinden yürür ki sayfalar dolu sürer ve kimse kimseyi ikna edemez.
İkinci cevap ise şudur: Allah Teâlâ, pek çok insanı ve cini ateşte yakmak için yaratmıştır. Allah Teâlâ'nın bu maksatla yarattığının hiçbir çaresi yoktur. Bu cevabın da içinden 'neden?' tarzında bir sürü soru çıkabilir. Bu nedenlerin de net bir cevabı yoktur. İman teslim olmaktır. Bu hakikate teslim olur zihnimizi rahatlatırız.

Nureddin Yıldız