Yazılı Fetva

İçki İçenin Sofrasında Bulunmak

16800
23.12.2011

Selamün aleyküm Hocam. Uzun bir aradan sonra inşaAllah haliniz-hatrınız iyidir. Hocam, benim eniştem -malesef- içki içmekte ve bir türlü bırakamadı gitti bu mereti. İçme dediğimiz halde bize, ben sıkıntılarımı unutmak için içiyorum diyor. Geçen gece de evimize geldi. Ben o sırada yemek yiyordum. Tabi o gene içmiş, ağzı kokuyordu. Ben de içgüdüsel olarak buyur bir şeyler yiyiver dedim. Sanırım birkaç dilim peynir almış olsa gerek. Bu noktada 2 sorum bulunmaktadır; almış olduğu o peynirin yerinden (ucundan) daha sonra ben de sanki tatmıştım diye hatırlıyorum.
1-) Şimdi bende içki içmiş gibi olur muyum?
2-) Bana bu noktada gusül abdesti gerekir mi? Hulasa bu 2 soruma vereceğiniz cevaba paralel olarak, içkili birinin yediği yemekten beraberce yemek, onunla aynı duruma düşmek demek midir? Neticede onun içkili ağzı, içkili dudağı o tabağa değdi? Hocam ben şimdiden vereceğiniz engin dolu cevaplardan ötürü sizlere deruni şükranlarımı sunarım.

Selamünaleyküm. İçki içenin sofrasında bulunmak caiz değildir. Bu, bir tür onun çirkinliğine rıza göstermek gibidir. İçkici ile beraber yemekten ötürü gusül gerekmez.

Nureddin Yıldız