Yazılı Fetva

İdrar tutamayan nasıl namaz kılacak?

8924
07.11.2020

Hocam bende idrar sıkıntısı var ve bu durumdan çok muzdaribim. Asıl sıkıntı yaşadığım konu ise namazım. Şöyle izah edeyim, ben evden dışarıya çıktığım andan itibaren namazlarımı cem etmek zorunda kalıyorum. O şekilde namaz kılmam ne kadar doğru bir hareket onu da bilmiyorum. Ama benim başka çarem yok. Gitmediğim doktor ve almadığım tedavi kalmadı ve ne yazık ki hiçbir sonuç alamadım. Elimde olmadan bazen idrarlı bir şekilde insanların arasında dolaşmak zorunda kalıyorum. Namazlarıma ne şekilde devam edeyim, nasıl kılayım? Lütfen beni aydınlatın hocam.

Kızım, Allah Teâlâ sana afiyetler versin, derdine çare ihsan etsin. Geçmiş olsun.
Bu durumda senin sıkıntı hissetmene gerek yoktur. Sana fıkıh ilminde ÖZÜR SAHİBİ denir. Sen özür sahibisin. Şöyle yapacaksın:
Her ezan okunduğunda abdest alacaksın. Bir dahaki ezana kadar başka bir nedenle abdestin bozulmadıkça idrar kaçırsan da sen abdestli sayılırsın. Kılabildiğin kadar namaz kıl ve bütün ibadetleri yap.
Şimdiki modern imkânlarla idrar sızmasını önlemek mümkün oluyor. O imkânlardan biri ile kendini koru. İnsanlara bir zararın olmaz. Hiçbir şekilde de vebale girmezsin biiznillah.
Namazları cem etmene gerek yoktur, etmen de doğru olmaz.
Tekrar geçmiş olsun.

Nureddin Yıldız