Yazılı Fetva

İhramdan çıkmak için saç kesme makine ile yapılabilir mi, ustura şart mıdır?

5924
15.12.2015

Tıraş için efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ısrarla ustura ile olmasını buyuruyor. Acaba makine aynı görevi görür mü, ne tavsiye edersiniz?

İhramdan çıkmanın şartı baştaki saçı tıraş etmektir. Bu tıraş iki türlü olabilir:
a- Ustura ile saçı tamamen gidererek.
b- Saçın bütünündün üçte bir oranında kısaltarak.
Her iki durumda da haccın ihramından çıkmak mümkündür. Sevap olarak da bir eksiklik söz konusu olmaz. Şu kadar ki, ustura ile yapılan tıraştan sonra diğer kısaltarak yapılan tıraşa göre çok daha fazla bir sevap kazanılır. Bu hususta hadisi şerifte teşvik vardır.
Makine ile yapılan SIFIR NUMARA dediğimiz tıraşın, ustura ile yapılan tıraş gibi olup olamayacağı konusunda kullanılan makineye göre bir farklılıktan söz edilebilir. Ustura ile yapılan tıraştan hemen sonra deri üzerinde elle yapılacak incelemede tüy kalmadığı görülmektedir. Hadiste teşvik edilen de budur. Eğer kullanılan makine bu durumu yani saçı elle deride inceleme yapıldığında hiç kıl izi kalmayacak kadar sağlıyorsa makine ile ustura aynıdır. Değilse, ustura üstünlüğü devam etmektedir. Şu ana kadar bizim bildiğimiz SIFIR numara makineler ustura gibi tıraş etmemektedirler. Bu nedenle de sağlık açısından bir sorun oluşturmuyorsa ya da yapacak ehil kimse bulmakta zorluk çekilmiyorsa usturayı tercih etmeliyiz.

Nureddin Yıldız