Mektuplar

İletişim Problemi Yaşayan Taze İmama Mektup

5749
16.10.2012

Selamünaleyküm Hocam. Hocam Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapmış olduğu sınavlarda başarılı oldum ve imam-hatip olarak göreve başladım. Ama hocam şöyle bir sorunum var. Daha yaşım on dokuz.  Atandığım köydeki insanların yaşları ise elli beş ve üzeri… Ciddi bir iletişim problemi yaşıyorum ve bu da beni kahrediyor. Ne yapmalıyım Hocam?Bana neler önerirsiniz. Selametle kalın...

Selamünaleyküm.
Görevin mübarek olsun. Kendini imam memur olarak sakın görme; sen Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin vekilisin. O diyarların Mus'ab'ı ol. Kendini en büyük İmam'a bağla. Sakın çekinme. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem senden on yaş küçük çocuğu Taif’e imam tayin etmişti. Bu iş yaş baş işi değil, ilim ve takva işidir. Bir ilmihal kitabını ezberleyecek kadar oku. Satır satır altını çizerek oku. Anlayamadıklarını sor.
Sen asla on dokuz yaşında değilsin. Sen, vekilsin. Vekili olduğun Peygamber aleyhisselamın gözündesin. İnsanlardan bir şey almadığın sürece küçük düşmezsin. Acından öl, bedenin çürüsün ama kimseden bir buğday danesi bile olsa “hediye” adıyla bile alma. İnsanların yemeklerini yeme. Düğünlerine bir iki dakikalığına katıl, uzak dur. Cenazelerden verilenleri sakın alma. Elin üst el olsun.
-Kur'an okumanı geliştir. En az yüz sahife sabah namazında okunacak kadar ezberinde olmalıdır. Ezber bildiklerini de bir hafıza dinlet.
-Çevredeki mevlit toplantılarına katılma. İmamlar arası Kur'an sömürüsü grubuna üye olarak görmesin seni melekler. İlk günler tepki alırsın, sonra da imrenilirsin, merak etme. “Sesim iyi değil, ben okuyamam!” de.
-İlmihal bilgin çok güçlü olsun.
-Türkçe’ni geliştirmeye bak. Camide iki kişiye konuşurken bile çok güzel Türkçe ile konuş. Gramer hatası yapma. O köyün lehçesini asla alma. Farkın dilinden anlaşılsın. Cuma hutbelerini, ders çalışır gibi önceden tekrar tekrar oku, konuştuğun zevkle dinlensin.
-Herkese selam ver. Asla selamsız geçme.
-Kendini basit görme, kibirlenme. Vakûr ol.
-Temiz ve şık giyin. Kuaförlük yapma ama saçını başını düzgün tut.
-Ailenle irtibatını kesme. İmkânları varsa anne baban bulunduğun yere gelip insanlarla görüşsünler.
-İki kişi de olsalar gençlerle özel ilgilen.
-Bilhassa sabah namazını sakın kaçırma. Her kaçırdığın sabah namazı, senin için bir puan kaybıdır.
-Bekar isen evlenmeye bak. Ve o köyden evlenmesen iyi edersin. İnsanların evlilikle alakalı sorularına, esprilerine cevap bile verme. Hemen konuşu değiştir. O köyde elinde para, dilinde kadın olmamalıdır.
-Sakın siyasi konuları o köyde konuşma. Yıllar sonra bile senin ne düşündüğün bilinmemelidir.
-İnsanlarla beraber TV izleme. İnternet gibi konularda ortak şeyleri konuşma.
-Evine misafir almanda sakınca olmaz ama çok içli dışlı olmamalısın. Misafirliğe gittiğinde de bir saatten fazla kimsenin evinde kalmamalısın.
-Sigara içen imam arkadaşlarınla o köyde bir arada görüntü verme.
-Köyün ve çevrenin yöresel sorunlarına hiçbir şekilde taraf olma, karışma, irdeleme, cevaplama, yorumlama, etkilenme.
-Kitap okumaya çalış; yalnızlığını gidermede kitap kadar güzel ve tatlı bir arkadaş bulamazsın. (Bize posta adresini gönderirsen sana okuyacağın kitaplar göndeririz.)
-Senin için ağır olabilecek konularda istişare etmeyi ihmal etme. Sana dualar ederiz. Seni Mus'ab'ımız olarak orada görmek isteriz Fatih Kardeş.
Dilin bereketli, kalbin ihlaslı olsun.
Allah seni korusun, seninle ölü kalpler hayat bulsun.
Bu kardeşini de dualarında unutma.
Selamünaleyküm.

Nureddin Yıldız