Yazılı Fetva

İmamın Diyanet'e bağlı olarak maaş almasının hükmü nedir?

20432
12.04.2011

1- Laiklik ile yönetilen bir devletin kurumu olan Diyanet'e bağlı olarak imam olmanın hükmü nedir? Alınan paranın milli piyango gelirlerinden ve faiz sisteminden olduğu söyleniyor. Eğer böyleyse helal oluyor mu?
2- Bu tarz imamlığa başvurabilmek için yine o melanet olan bankalar aracı olunuyor. Mesela; yeterlilik sınavı için ben müracaatta bulunmak istiyorum ama 30 TL’yi bankaya yatırmam isteniyor. Bu durumda benim ne yapmam gerekiyor? Bankaya para yatırmam caiz olur mu? Evet şunu da biliyorum ki, şu an peygamber mesleği olan imamlık tahrif edilmiş durumda ve ben ay sonunu bekleyen imam tarzı değil Allah rızasını bu uğurda en iyi kazanabilme yolunda ilerleyeceğim Allah’ın izniyle. Ama bu laik sistemde ve bu şartlar altında nasıl o mevkiye geçeceğim ve geçmem uygun olur mu?

Bu saydığınız engellerden on kat daha beter engel, imamların Peygamber aleyhisselamın makamında bulundukları halde kendilerini kahvehanede vakit öldüren insanların seviyesinde görmeleridir. Yani, imamların maaşlarının kaynağına ya da imamlık sürecine kadar olan engellerin tamamına bir fetva bulunabilir. Ama yıllarca bir camide namaz kıldırdığı halde her ay şu kadar insanın hidayetine vesile olmayan yani Allah'a davette iyi bir örnek olamayan imama hiçbir fetva bulunamaz. Siz, şimdiki heyecanınızı ve samimiyetinizi sürdüreceğinizi iddia edebiliyorsanız gerisi önemli değil. Yaptığınız da maaşınız da size helal olsun. Allah'a emanet olun.

Nureddin Yıldız