Yazılı Fetva

İşyerimde Namaz Kılamıyorum, Ne Yapmalıyım?

46940
12.11.2010

Çalışanlar için hele benim gibi devlet dairesinde çalışanlar için vakit namazlarını kazaya bırakmadan kılabilmek çok zor. Gizli kılsanız da şikayetlere maruz kalıyorsunuz? Bu nedenle soruşturma geçiren arkadaşlarımız var. Şimdi yaz günlerinde sorun olmuyor; ama kışın öğle ve ikindi namazlarını kazaya bırakmak zorunda kalıyoruz. Sürekli kazaya bırakmanın hükmü nedir?

Namaz dinin direğidir. Dinimizin direği ne ise o bizim hayat dinamiğimizdir. Namazı hava gibi su gibi görmeliyiz. İş yeri şartlarımız, ev ve çevre seçimimiz, evliliğimiz ve benzeri temel hayat ihtiyaçlarımız namaz eksenli bir seçime göre olmalıdır.
Her şeye rağmen iş yeri şartlarında namazı eda etme zorluğu ile karşılaşırsak, namazın sünnetlerini kısabiliriz. Sadece farzları kılarak geçici de olsa bir tedbir üretebiliriz. Mesela öğlen namazı veya ikindi namazı farz olarak kılındığında beş dakikadır. Beş dakikalık bir fırsatı muhakkak yakalarız. Abdestimizi önceden ayarlamamız halinde namaz bir sorun olmayacaktır. Buna rağmen namaz kılınamıyorsa, tenzili rütbe bile olsa farklı bir yere intikal ederek ve hatta rızkımızı başka bir yerden temin etmeye varıncaya kadar alternatiflere başvurmalıyız. Bunun adı namaz; herhangi bir şekilde tavizi asla yoktur. Ancak en ağır memuriyet şartlarında bile namazın sorun olmayacağını düşünüyorum. Siz, kapasitenizi ve samimiyetinizi amirlerinize başka zamanlarda ispatlamanız halinde size beş dakikayı çok görmeyeceklerdir.
Şunu da zikretmek gerekiyor: Namazın ve İslam'ın önü açıktır. Merak etmeyin, namazın değil onu terk etmenin sakıncalı olduğu günlerimiz yakındır biiznillah.
Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız